Lidové noviny

Nehlásí-li se příbuzní, zajistí kremaci obec

-

Povinnost postarat se o pohřeb blízké osoby český právní řád neukládá. Vše je tak o morálce, úctě k našim blízkým. V případech, kdy se příbuzní k zemřelému nepřihlásí, převezme tuto povinnost po čtyřech dnech čekání stát, respektive obec nebo město, na jehož území k úmrtí došlo.

„Stát musí každého zemřelého pohřbít slušně a podle místních zvyklostí,“potvrzuje Vilém Frček z ministerst­va pro místní rozvoj.

Těchto takzvaných sociálních pohřbů rok od roku přibývá. Zatímco v roce 2007 jich bylo 140, v roce 2010 již 726, a loni dokonce 1438.

Stejným tempem rostou i příslušné výdaje státu. Před deseti lety stát za tyto pohřby zaplatit 849 tisíc korun, v roce 2010 již 4,6 milionu korun a loni se částka vyšplhala na 9,5 milionu korun.

V průměru tak v současnost­i vyjde státní pokladnu jeden sociální pohřeb na zhruba 6600 korun. „Problém u využívání sociálních pohřbů vidíme v tom, že pohřbít nechtějí sami příbuzní, ačkoli si zůstavitel slušné pohřbení zajisté přál,“říká Frček.

Urna patří na hřbitov

Sociální pohřby se odehrávají formou kremace. Urna s popelem pak musela být ještě donedávna celých 12 měsíců uložena v krematoriu. A po tuto dobu měli příbuzní možnost si ji vyzvednout. Od 1. září se ale na základě nove- ly zákona o pohřebnict­ví praxe změnila. Urna patří na hřbitov, nikoli na úřad.

„Uložení zpopelněný­ch lidských ostatků na pohřebišti stát považuje za jediné důstojné,“zdůrazňuje Frček. „Rodina, která dobrovolně svého blízkého nepohřbila, má nyní od 1. září k dispozici i obecní hrobové místo.“Exhumace „státní“urny z takového obecního hrobu se povoluje jen z těch nejnaléhav­ějších důvodů.

Dědic se placení nevyhne

V souvislost­i se sociálními pohřby často vyvstává také otázka, jak je to s případným dědictvím, pokud po zemřelém zůstal nějaký majetek.

„Dědické právo a vypravení pohřbu se týkají dvou odlišných právních oblastí. Vypravitel pohřbu se tímto úkonem nestává dědicem a zároveň dědic, pokud neobstará vypravení pohřbu svého příbuzného, tímto nepozbývá své dědické právo,“vysvětluje advokát Jiří Hartmann z advokátní kanceláře HJF.

Příbuzní tedy dědí i v těchto případech. A obec, která pohřeb vypravila, zase přihlásí náklady vynaložené na jeho zajištění k ostatním pohledávká­m pozůstalos­ti zesnulého.

„Přijetím dědictví tak dědici přebírají povinnost k úhradě tohoto závazku, tedy k úhradě nákladů vynaložený­ch na zajištění pohřbu,“upřesňuje Hartmann. Jinými slovy, úhradě pohřbu se dědicové nevyhnou. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia