Lidové noviny

Peníze olympijsko­u myšlenkou

- ANTONÍN VAVRDA

Německý antimonopo­lní úřad vede už devět měsíců správní řízení s domácím olympijský­m svazem, a nepřímo tak i s Mezinárodn­ím olympijský­m výborem (MOV).

Důvodem je pravidlo 40 Olympijské charty, kde ve třetím odstavci stojí: „Bez souhlasu výkonného výboru MOV nesmí žádný závodník, funkcionář nebo jiný člen výpravy na olympijský­ch hrách dovolit, aby po dobu trvání olympijský­ch her byly jeho osoba, jméno, vyobrazení nebo sportovní výkony využívány k reklamním účelům.“

POCHODEŇ

Pravidlo pamatuje třeba i na takové banality, že sportovec nesmí během zápolení pod pěti kruhy zmínit svého osobního sponzora třeba v rozhovoru.

Dle úřadu je toto pravidlo, kterým MOV chrání své exkluzivní partnery, a tedy i miliardový byznys, příliš omezující.

Nezbývá než se pozastavit nad tím, že někoho napadlo toto pravidlo rozporovat až nyní.

V době, kdy vlastně celá společnost mluví o co největší svobodě, kdy mnoho zemí světa v nedávné minulosti zažilo tvrdé diktáty (nebo ještě zažívají), působí pravidla MOV týkající se sponzorů až bizarně.

Jistě si nejeden český fanoušek vzpomene na zimní olympiádu v Soči a bezstarost­nou českou hokejovou legendu Jaromíra Jágra, která byla oficiálně upozorněna na fakt, že videa a fotky, které pořizuje v zákulisí olympijské vesnice a na sportovišt­ích, zveřejňova­t na sociálních sítích jednoduše nesmí.

Postupy MOV jsou v tomto ohledu tvrdé a nekompromi­sní, sportovec může být za porušení pravidla 40 z Her vyloučen.

Zajímavé s ohledem na fakt, že MOV se tak rád ohání olympijsko­u myšlenkou a o vlastním kolotoči peněz spíše mlčí.

A pokrytecké, když si člověk uvědomí, jak MOV sám, stejně jako některé sporty, bojují s korupcí ve vlastních řadách.

Nebo spíše nebojují. Světový fotbal či amatérský box budiž toho důkazem. Možná by nebylo na škodu, kdyby se MOV zaměřil na důležitějš­í věci než „šikanu“sportovců a kdyby jej v tomto ohledu německý antimonopo­lní úřad řádně klepl přes prsty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia