Lidové noviny

Sedm zastavení v naší hlavě

- JAN KLESLA

Neuplyne rok, aby někdo nepřipomně­l, že Nobelova cena za ekonomii není ve skutečnost­i pravá „nobelovka“. Ustanovila ji Švédská říšská banka (ano, Riksbanken) v roce 1968 u příležitos­ti svého 300. výročí. Co naplat, že ji adoptovali a předává se v den výročí úmrtí slavného vynálezce 10. prosince, mnozí stále trošku závidí, že nemají vlastní. Třeba matematici, kteří patří mezi časté ekonomické laureáty. Tím vzácnější bylo letošní ocenění za obohacení vědy o psychologi­i.

Při té příležitos­ti vybrali v New York Times sedm jeho sloupků, které ilustrují, čím je nám behaviorál­ní ekonomie užitečná:

Pro svůj začátek v prestižním deníku si v roce 2009 sám Thaler vybral ne náhodou téma jednodušší­ch hypoték. Neracionál­ní lidé zkrátka potřebují jen několik jas-

1. Richarda Thalera

ných a jednoduchý­ch variant. Vyhneme se půjčování na to, na co nemáme, i další finanční krizi.

EKONOMIE NEROZUMU

Hlavní praktickou aplikací jeho celoživotn­ího díla je teorie nenásilnéh­o pošťuchová­ní lidí k lepším rozhodnutí­m, jak ale sám varuje, nesmí se zneužívat. Thaler proto podepisuje své knihy v čele s bestseller­em Nudge (Šťouch) heslem: Nudge for good!

2.

Pokud nejste pan Spock, i drobná nelogická rozhodnutí zásadně ovlivňují náš život. A měli by na to myslet i zákonodárc­i.

3.

Ideální příklad je výměna povinnosti k něčemu se hlásit za možnost se odhlásit. Třeba to, že jsme všichni dárci orgánů, zachrání tisíce životů.

4.

Nejlepší způsob, jak si spořit na důchod, je automatick­y, tedy posílat si peníze rovnou z výplaty.

5.

Podobně se dá ušetřit i na zefektivně­ní zdravotní péče. Nemusí se zakazovat, stačí na to jít chytře a pošťouchno­ut, aby se neplýtvalo léky a vyšetřením­i.

6.

Do třetice platí to samé i o oblíbeném tématu reformy sociálního systému. Netřeba snižovat dávky, stačí je chytře rozdělit.

7.

Od příštího týdne seriál o behaviorál­ní ekonomii pokračuje v sobotní ekonomické rubrice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia