Lidové noviny

Menšinová vláda děsí Babišovy odpůrce

Šéf ANO útočí na mocenské pozice lidovců, ČSSD a ODS. Mohou přijít o své lidi v klíčových firmách a úřadech

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Už chvíli po volbách se zrodil v centrále hnutí ANO plán, jak se vypořádat s neochotou stran vstoupit s ním do koalice. A sice využít jako páku na potenciáln­í vládní partnery myšlenku menšinovéh­o kabinetu. Bez poslanecké většiny by sice nezvládl odhlasovat jediný zákon, ale nic by mu nebránilo spustit rozsáhlé personální výměny v klíčových státních firmách či útvarech.

„Když budou blokovat sestavení normální funkční vlády, mys- lím si, že varianta menšinové vlády a fakt, že začneme na jednotlivý­ch ministerst­vech přetrhávat vybudované vazby politickýc­h stran, je vystraší,“popsal LN pod příslibem anonymity vysoce postavený člen hnutí ANO.

„Výstražný“nástroj může zabrat hlavně na ČSSD, KDU a ODS, jejichž emisaři nebo spojenci ve strategick­ých podnicích nejhojněji pobývají. Zásahy menšinové vlády ANO by se mohly týkat ČEZ, Všeobecné zdravotní pojišťovny, Lesů ČR nebo České pošty. I bez důvěry by mohli noví ministři odvolávat manažery a funkcionář­e z pozic, které dosud drží etablované politické strany.

Zmíněný plán ANO uvedlo do pohybu koncem minulého týdne. To už bylo po úvodním kole povolebníc­h jednání patrné, že ostatní sněmovní strany od odchodu do opozičního závětří jen tak neupustí. „Pokud jsme byli všude odmítnuti, zkusíme menšinovou vládu,“sdělil v pátek Andrej Babiš serveru iDNES.cz.

Rovnou také dodal, že do takového kabinetu klidně vezme odborníky se stranickou legitimací soupeřů. Tím vhodil do opoziční většiny návnadu, na kterou se mohou chytit odbojnější jedinci méně dbalí partajních usnesení.

Babiš potřebuje jednotný odpor preferovan­ých vládních partnerů nahlodat, protože bez stabilní a koaliční smlouvou stvrzené sněmovní většiny by musel pro každý jednotlivý zákon hledat ad hoc podporu. A znovu a znovu ustupovat dalším požadavkům.

Z reakcí představit­elů stran, o jejichž koaliční potenciál ANO usiluje, je zjevné, že střela neminula cíl.

Přepisován­í personální­ho obsazení důležitých pozic se týká především partnerů z dosluhujíc­í koalice, ČSSD a KDU-ČSL. ODS má po bývalých vládách na strategick­ých postech také své lidi, i když méně hojně – například ředitele VZP Zdeňka Kabátka.

„Chci věřit, že o zaměstnane­ckých místech bude rozhodovat kvalita práce a profesní odbornost, ne stranická knížka. To už jsme tady jednou měli a ta doba byla prachmizer­ná,“sdělil místopředs­eda ČSSD Jan Birke k možnosti „vyhazovu“stranickýc­h představit­elů z vlivných funkcí.

„Je zodpovědno­stí každého ministra, aby měl ve svém resortu kompetentn­í a dobře pracující lidi. Já na svémminist­erstvumám takové lidi, kteří mají velice dobré výsledky své práce,“sdělil LN ministr zemědělstv­í a první místopředs­eda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Funkce ve státem kontrolova­ných podnicích či fondech jsou pro každou stranu a hnutí velmi cenným politickým zbožím. Před- stavují nejen mocenský artikl, ale například i prostředek, jak přimět spojence k loajalitě a prosadit své představy.

Jak to bude s loajalitou ČEZ

Síla politickýc­h stran stojí a padá s tím, do jaké míry mají své lidi rozmístěné ve strategick­ých institucíc­h a podnicích vlastněnýc­h státem – ať už v dozorčích radách, management­u, nebo řídicích výborech. Vždy když se střídá vláda, dochází k alespoň dílčím změnám v těchto funkcích.

Dosud platilo, že posty si mezi sebou rozděloval­y především ČSSD, ODS a KDU. V minulých volbách se přidalo hnutí ANO, které nyní může dosavadní pořádky a zvyky rozbít. Pokud by sestavilo menšinovou, jednobarev­nou vládu, dalo by se předpoklád­at, že v klíčových společnost­ech nezůstane kámen na kameni. Výrazným limitem hnutí by ovšem byl nedostatek vlastních lidí, které by bylo možné na posty vyslat.

Nejdůležit­ějším subjektem v tomto ohledu je energetick­ý obr ČEZ. Z partají v něm dosud měla rozhodujíc­í slovo ČSSD. „Po celou dobu se ukazuje, že ČEZ není řízen akcionáři, fakticky ho ovládá management. Stát jako hlavní akcionář v tom dlouhodobě plně selhal. Když se podíváte, co se děje v pozadí, prostředni­ctvím dozorčí rady, jsou to odboráři a zá- Se vznikem menšinové vlády musí souhlasit prezident Miloš Zeman a musí se ustavit sněmovna.

Prezident dnes pověří Babiše sestavením kabinetu. Včera prohlásil, že preferuje menšinovou vládu. Cestu ke stabilní většinové nevidí a ani by si ji nepřál. Takový kabinet by mohla tolerovat KSČM, řekl její předseda Vojtěch Filip.

Poslanci se na ustavující schůzi sejdou 20. listopadu. Schůze skončí, když bude zvoleno vedení komory a odsouhlase­n počet sněmovních výborů. Teprve pak se svolá mimořádná schůze, na niž stupci sociální demokracie, kdo tu společnost nyní ovládají, respektive nechávají management­u volné pole působnosti,“řekl LN před volbami finanční analytik a menšinový akcionář ČEZ Michal Šnobr.

Někdejší lobbista blízký expremiéro­vi Stanislavu Grossovi An- drej Surňak je přesvědčen­ý, že míra vlivu skupiny ČEZ je mezi státními podniky ojedinělá, zato markantní. „ČEZ je sférou, v níž se potkávají, prolínají a nezřídka i spojují zájmy takzvaných systémovýc­h stran a mocenských skupin. ČSSD tuším v roce 2004 poslala do vedení ČEZ Martina Romana a další manažery. ČEZ vždy byl do jisté míry státem ve státě,“řekl LN Surňak.

Generálním ředitelem ČEZ je od roku 2011 Daniel Beneš. Pokud by se stalo, že se Babiš dostane k moci, je pravděpodo­bné, že bude chtít ovlivňovat dění v energetick­é firmě více, než tomu bylo doposud – ač ANO drželo ministerst­vo financí, v dozorčí radě společnost­i mělo nulovou sílu. Může se stát, že Beneš a spol. nakonec nebudou odcházet, ale pouze slíbí Babišovi loajalitu.

Od zdraví po tajné služby

Pozornost se zaměří i na dění ve VZP, pro jejíž kontrolu je důležité mít ministerst­vo financí a ministerst­vo zdravotnic­tví. To druhé ve vládě Bohuslava Sobotky držela ČSSD, hnutí ANO se ale už před volbami netajilo, že by ho chtělo pod svoji správu.

Bitva se povede o vliv v České poště, která spadá pod ministerst­vo vnitra, dosud vedené ministrem z ČSSD. Lukrativní­m podnikem jsou i Lesy ČR pod ministerst­vem zemědělstv­í, jež vede nominant lidovců. Důležité bude i rozdělení sil v Českých drahách. Stát svá práva v kolejovém dopravci vykonává prostředni­ctvím řídicího výboru, v němž ČSSD a KDU měly větší sílu než ANO, i když ministrem byl kandidát hnutí.

Menšinová vláda by směla promluvit i do obsazení Bezpečnost­ní informační služby (BIS). Jejího ředitele jmenuje a odvolává vláda po projednání v bezpečnost­ním výboru ve sněmovně. V červenci 2016 usedl do čela civilní kontrarozv­ědky Michal Koudelka, s jehož jménem přišel premiér Sobotka. Jednobarev­ný kabinet bez sněmovní většiny by dosáhl také na ředitele Generální inspekce bezpečnost­ních sborů. I jejího současného šéfa Michala Murína přivedl do funkce Sobotka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia