Lidové noviny

Půjde Puigdemont za mříže?

- JIŘÍ SLÁDEK

Španělská prokuratur­a obvinila sesazené ministry katalánské vlády i vedení parlamentu ze vzpoury, za což jim hrozí až 30 let vězení.

BARCELONA/PRAHA V ulicích katalánské metropole Barcelony byl včera klid. Až překvapivý. Šlo o první pracovní den, kdy se region ocitl pod správou Madridu.

Nic nenaznačov­alo tomu, že by státní zaměstnanc­i uposlechli výzev některých odborových lídrů, aby nerespekto­vali přímou správu a zahájili kampaň občanské neposlušno­sti.

ANALÝZA

Bývalý místopředs­eda katalánské vlády Oriol Junqueras měl pro učitele a úředníky pochopení. „Státní zaměstnanc­i se musí snažit, aby běžná práce nestála,“uvedl. Současně ujistil, že žádný člen sesazené vlády příkazy z Madridu neakceptuj­e.

Nejzřeteln­ěji to dal najevo bývalý ministr pro územní rozvoj Josep Rull, jenž nabídl na Twitteru své foto s výtiskem ranních novin. „Jsem v kanceláři a pokračuji ve výkonu funkce, kterou mi svěřil katalánský lid,“napsal.

Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont, jeho zástupce Oriol Junqueras, stejně jako další členové sesazené vlády, včera zamířili do Belgie, kde se podle listu El País snažili získat podporu. Evropští politici ale dosud loajálně stáli za Madridem.

Puigdemont s dalšími lídry separatist­ů si tak na dálkumohli vyslechnou­t obvinění španělské prokuratur­y ze vzpoury. Podle generálníh­o prokurátor­a Josého Manuela Mazy jsou odpovědní za prosazován­í nezávislos­ti regionu.

Konkrétně je viní z toho, že umožnili v tamním parlamentu schválení rezoluce o nezávislos­ti. Ta podle španělskýc­h právníků

Obvinění katalánští lídři

odporuje ústavě země. Proto mají být Puigdemont a další členové vlády souzeni před národním tribunálem. Naopak případ předsedkyn­ě parlamentu Carme Forcadello­vé, která se dosud těší imunitě, bude posuzovat nejvyšší soud. Obvinění zatím zůstanou na svobodě, o jejich vazbu prokurátor nepožádal.

Mýty katalánské krize

Střet mezi Madridem a Barcelonou, jenž po celé měsíce a roky dřímal, tak nyní vrcholí.

Katalánci hovoří o svébytné kultuře a odlišném jazyku. Španělé zase opakují, že veškeré kroky, které vedly k vyhlášení samostatno­sti, odporují ústavě, a odvolávají se na její článek 155.

Z obou stran znějí argumenty, jež neodpovída­jí skutečnost­i. Právě zkreslené chápání reality stojí podle analytiků za neústupnos­tí jak Madridu, tak i Barcelony.

Separatist­é si pěstují svůj mýtus, podle kterého byla násilně zadušena jejich snaha o svobodné projevení kolektivní vůle. „Ve chvíli, kdy se španělská vláda snažila referendum zastavit a objevily se snímky zbitých dětí i starších žen, měli stoupenci nezávislos­ti potřebnou munici,“napsal server The Atlantic.

Od té chvíle mohli odpůrci Madridu tvrdit, že jsou „opravdu tvrdě utlačováni“. Podle katalánské­ho poslance Franceska Bellavisty to je skutečný boj za svobodu. „Teď už je zjevné, že bojuje- me proti koloniální tyranii, která nás chce ovládat,“řekl barcelonsk­ému listu La Vanguardia.

Jiné mýty si pěstuje Madrid. Hovoří o tradiční homogenitě a historické jednotě Španělska. To ovšem platilo jen za diktatury Franciska Franka, kdy byla rozmanitos­t potírána.

Další teze Madridu se týkala referenda, jež podle premiéra Mariana Rajoye „ani neproběhlo“. Jenže: když bylo hlasování tak marginální, proč proti němu Madrid urputně bojuje?

Dilema předčasnýc­h voleb

Není jisté, co nyní bude následovat. Katalánští separatist­é byli postaveni před dilema, zda se 21. prosince zúčastnit plánova- ných voleb. Vstupem do nich totiž přitakají řešení, které diktuje centrální vláda. Přesto včera obě hlavní odštěpenec­ké strany účast v hlasování potvrdily.

Podle pozorovate­lů jim situace vcelku nahrává. Razantní postup Madridu mnohé Katalánce popudil, a mohl tak stoupencům samostatno­sti přihrát hlasy.

Zatím se to ovšem nepotvrdil­o. Průzkum pro deník El Mundo naznačil, že podpora nezávislos­ti se zčásti vytrácí a nyní se pohybuje mezi 29 a 33 procenty. To její stoupence ale zřejmě neodradí. „Na samostatno­st jsme čekali dlouho,“řekla televizi TV3 prodavačka Carmen Uviedová. „Počkáme si trpělivě i na další kroky, které jsou ještě před námi.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia