Lidové noviny

Poláci už chtějí jen letní čas. Kvůli energii, zdraví i tmě

- ROBERT SCHUSTER

VARŠAVA/PRAHA Je jenom málo věcí, na nichž se dokáže rozhádaná politická scéna v současném Polsku shodnout. Mezi takové výjimky patří návrh, aby do budoucna končilo střídání letního a standardní­ho času a platil pouze ten letní.

Když přišel šéf opozičních polských lidovců (PSL) Władysław Kosiniak-Kamysz před nějakou dobou s návrhem, aby se počínaje 1. říjnem 2018 země řídila pouze středoevro­pským letním časem, setkal se s velkou podporou.

Získal pro něj poslance napříč parlamente­m, takže iniciativa nedávno bez problémů prošla prvním čtením. Šance, že změna začne platit na podzim příštího roku, je docela velká i díky tomu, že se za Kosiniaka-Kamysze postavili i poslanci vládních stran.

Svůj nápad odůvodňuje šéf polských lidovců tím, že původně zamýšlené ekonomické dopady spočívajíc­í v úspoře energie nejsou takové, jak se v roce 1977, kdy si Poláci přeřizoval­i hodinky poprvé, původně očekávalo. Naopak, časem prý začaly převažovat negativní dopady na zdraví, zejména pak duševní pohodu lidí.

„Jde o poruchy spánku, horší schopnost soustředit se, vyšší riziko srdečního infarktu a chybějící chuť k jídlu,“uvedl Kosiniak-Kamysz pro televizi TVN24.

Obhájci stálého letního času také argumentuj­í geografick­ou polohou země. Část Polska leží na východním okraji středoevro­pského časového pásma, což znamená, že v zimním období tam zapadá slunce již před půl čtvrtou odpoledne.

Jak ukázal reprezenta­tivní průzkum agentury SW Research pro list Rzeczpospo­lita, je téměř 57 procent Poláků nakloněno tomu, aby skončil přechod mezi standardní­m a letním časem, zatímco necelých 30 procent nechce na dosavadní praxi nic měnit.

Pravidelné střídání času budí v řadě evropských států dvakrát do roka emoce. Jestliže zpravidla vadí přechod na letní čas, v Polsku se možná za rok vydají opačným směrem.

Bez souladu s partnery v EU není změna možná

Bez ohledu na to, jak nakonec poslanci rozhodnou, je těžko myslitelné, že Varšava by mohla v tak zásadní záležitost­i jednat bez koordinace s dalšími partnery. V rámci Evropské unie je totiž počínaje rokem 2001 přechod na letní čas a zpět definován jednotnými pravidly.

„Pokud by Polsko postupoval­o samostatně, znamenalo by to, že bychom šest měsíců v roce museli přeřizovat hodinky, pokud bychom překročili hranice k našim západním a jižním sousedům,“varoval například Maciej Dobieszews­ki z polského ministerst­va hospodářst­ví pro list Rzeczpospo­lita. Výsledkem by prý byl chaos a negativně by se to podepsalo i na cestovním ruchu.

Několik států již od pravidelné­ho střídání letního a standardní­ho času upustilo. Například Rusko se v roce 2014 rozhodlo zrušit letní čas. Tématem se aktuálně zabývá i Evropská komise, ovšem na rozdíl od Polska se i v tomto případě uvažuje o zrušení času letního, nikoli standardní­ho.

Podle průzkumu agentury SW Research si téměř 57 procent Poláků přeje, aby skončil přechod mezi standardní­m a letním časem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia