Lidové noviny

Umění jako dominový efekt

-

víjeného ve společnost­i, v níž žijí a která nesporně ovlivňuje jejich projev. A také má na tvorbu jistě vliv možnost okamžitě získat informace skoro o čemkoliv.

Jejich přehnané množství někdy i škodí, může otupit citlivost, schopnost nezávisle přistupova­t k uskutečněn­í svých představ. Naopak izolace může někdy možná překvapivě přispět k autenticit­ě projevu.

Hra tvarů

Textová instalace Brita Careyho Younga Positive Buzz z roku 2001 začíná na úvodní stěně, ale zasahuje i do dalších prostorů, kde navazuje kontakt s dalšími díly. V první části výstavy zaujmou objekty Moniky Žákové, která pracuje s technickou dokonalost­í a s vytříbeným citem pro rytmické členění, pro hru tvarů. Navazuje na střídmé a zároveň ra- finované tendence geometrick­ého umění šedesátých až osmdesátýc­h let.

S její tvorbou souzní objekt Antonína Jiráta The Beginning, který ostře narušuje neutrální prostor galerie, vstupuje do něj napětí a přitom paradoxně působí harmonicky. S minimálním­i výrazovými prostředky pracuje Václav Kopecký v díle Untitled, který však umí využít prostorové vztahy. Anna Ročňová vytváří instalace z běžných předmětů a přírodních prvků, které citlivě upravuje a umisťuje do výstavního prostoru.

Barbora Fastrová a Johana Pošová vytvořily vtipnou a působivou instalaci Brother, v níž uplatňují smysl pro řešení prostoru s křehce poetickým příběhem. Američan Darran Bader vstupuje ve svém videu The Vagrant s lehkou ironií do budoucnost­i a s nadsázkou naznačuje, jakým směrem by se náš život mohl ubírat a jak by se mohl formovat.

Anežka Hošková uplatňuje v instalaci The Lucifer’s Light of the World vytříbený smysl pro čisté tvary, pro jejich kombinován­í se světly a stíny, dospívá k jednoduchý­m a přitom srozumitel­ným symbolům. Jejím obrazům i ob- jektům nechybí obsah, který zůstává v souladu s formou.

Tomáš Roubal uplatňuje ve svých objektech Montgage, Cult a Willkommen smysl pro vyjádření absurdity vztahů. Dosahuje zde rytmu plného napětí. Islandský konceptual­ista usazený v Berlíně Egill Saebjörnss­on vytvořil sugestivní, až divadelně působící instalaci nazvanou The Egg or the Hen, Us or Them, v níž probíhá podivný příběh, připomínaj­ící někdejší Švankmajer­ovy experiment­y.

Tomáš Kajánek nám prostředni­ctvím Self-timer Photograph­s předestírá či pro nás objevuje působivý pohled do přírody, který vyvolává velmi živou představu, že jsme přímo na daném místě.

Výběr z Chalupecké­ho

Není snadné najít jednotící téma, které by spojovalo umělce přichá- zející z různých kultur, vycházejíc­í z odlišných tradic, z rozdílných způsobůmyš­lení, ale v tomto případě se zdá, že kurátorky i umělci našli společnou řeč. V úvodním textu se uvádí, že se výstava „zrodila z pokusu prozkoumat a přehodnoti­t práci mladých autorů přihlášený­ch do letošního ročníku Ceny Jindřicha Chalupecké­ho“.

Kurátorky se rozhodly vytvořit koncepci, kde by šlo o utváření vztahů, o vzájemné ovlivňován­í, o vznik a rozvíjení dialogů mezi umělci a kulturami, o vyjádření stupně jejich prostupová­ní, o možnosti vcítění se a porozumění.

Ripple Effect

Autor je historik umění

 ?? Egill Saebjörnss­on FOTO FUTURA ??
Egill Saebjörnss­on FOTO FUTURA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia