Lidové noviny

Matematika mezery neodpouští

Matematick­é učivo na sebe navazuje důsledněji než v jiných předmětech Látku je proto nutné vždy dohnat a nikdy nic nevynechat

- BARBORA CIHELKOVÁ

Někdo se s matematick­ým myšlením narodí a matematika mu jde sama od první třídy až po maturitu. Většina žáků a studentů v ní ale musí aspoň občas pořádně zabrat – jinak se propadnou v hodnocení z jedniček až ke čtyřkám nebo reparátu. Ptali jsme se učitelů i současných a bývalých studentů, co k úspěšnému zvládnutí tohoto předmětu nejvíc pomáhá, a připravili malé shrnutí.

Žádná cihla nesmí chybět

čítají. Kdo bude u testů přemýšlet, kolik je osmkrát sedm, zbytečně ztratí drahocenný čas, který nakonec rozhodne o přijetí či nepřijetí na vysněnou školu. Dobrá zpráva je, že na doučení násobilky není pozdě ani ve vyšších ročnících základní školy – vyplatí se nejen u přijímaček, ale v tomto případě i v životě.

Doučování umí překvapit

výhody, kterým rodič ani jiný dospělý nemůže konkurovat – dobře zná požadavky učitele, v hlavě nosí podobný matematick­ý aparát jako vaše dítě, a dokáže se jeho způsobu uvažování tím pádem přiblížit. Pro přípravu na školní písemku to může být ideální. Naopak na jednotné testy přijímaček nebo maturit může být výhodnější oslovit nezaujatéh­o „externistu“. Pomohou i kurzy věnované přímo přípravě na přijímačky nebo maturitu.

Zahrajte si šachy

 ?? Ve dvou je učení ideální. FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Pochopit princip.
Ve dvou je učení ideální. FOTO SHUTTERSTO­CK Pochopit princip.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia