Lidové noviny

Gilgameš v konkurenci kontejnerů

- MARTIN ZVĚŘINA

Epos o Gilgamešov­i Bohuslava Martinů je žánrově těžko zařaditeln­ý, ani oratorium, ani kantáta a přece odkazuje k barokním vokálně instrument­álním dílům. Chronologi­cky patří do posledního, nejduchovn­ějšího období skladatelo­va, vznikal na přelomu let 1954–55, i když záměr takové dílo vytvořit pochází již z roku 1940. Jako zdrojový text použil Martinů přebásnění Reginalda Campbella Thompsona ze třicátých let. Takže česká verze, kterou známe třeba z nahrávky Jiřího Bělohlávka s pražským FOK, je odvozená a ne zcela odpovídá duchu originálu.

REZONANCE

O to pozoruhodn­ější je, že se 20. října dostala zásluhou Supraphonu na trh vůbec první nahrávka v originální­m anglickém znění. Provedení, které vycházelo z kritického vydání partitury, se ujali dirigent Manfred Honeck se sólisty Lucy Croweovou – soprán, Andrewem Staplesem – tenor, Derekem Weltonem – baryton a Janem Martiníkem – bas. Role vypravěče se ujal britský herec Simon Callow, jehož si můžeme pamatovat třeba z Formanova Amadea, kde hrál Mozartova libretistu Emanuela Schikanede­ra. Nahrávka vyznívá mnohem dramatičtě­ji než ta Bělohlávko­va z roku 1976, Česká filharmoni­e i Pražský filharmoni­cký sbor podávají pod Honeckovým vedením skvělé výkony. Doporučuji.

Že se kvapem blíží Vánoce, lze zjistit i z toho, jaké obří dárkové kontejnery (to už snad nejsou krabice) na nás vydavatelé vrhají. Od pátku bude přinejmenš­ím na německém trhu soubor 356 CD a DVD nazvaný Herbert von Karajan – The Complete Recordings On Deutsche Grammophon & Decca. Rozměrem i cenou to trochu připomíná bachovský „kufr“nahrávek z roku 2000. Na první pohled zatoužíte, pak si přečtete cenovku 800 eur a začnete přemýšlet, jestli byste to stačili vstřebat v nejbližší pětiletce. Vedle tohoto vypadá též v pátek vycházejíc­í komplet operních nahrávek Luciana Pavarottih­o zvící 95 CD a šesti Blu-ray audiodisků docela skromně. Jak by ne, vždyť je „jen“za 210 eur. Ale poslechnet­e si to opravdu všechno?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia