Lidové noviny

Poslanec Hlavatý zvažuje volby do Senátu

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Pro občany běžně platí poučka „neznalost zákona neomlouvá“. Pro zákonodárc­e by to mělo platit zvlášť. Podnikatel Jiří Hlavatý se minulý týden v rozhovoru pro Deník rozčílil. Již třetím rokem je senátorem, rozhodl se však kandidovat do sněmovny. Lidé známého majitele české textilky Juta vykroužkov­ali a Hlavatý se poslancem stal. Důvodem jeho rozčílení bylo to, že zvolenímmu automatick­y zanikl mandát senátora. A také kvůli tomu, že ho na to nikdo neupozorni­l.

„Nepovažuji to za demokratic­ké a vracíme se zpátky do totality. Měl bych si svobodně zvolit, jestli budu v Poslanecké sněmovně, nebo zůstanu senátorem,“prohlásil Hlavatý s tím, že se stal obětí. Neslučitel­nost funkcí je přitom dána přímo ústavou.

Senátorské místo po Hlavatém teď zůstalo prázdné, a proto se musejí na Trutnovsku, odkud Hlavatý na senátora kandidoval před třemi lety, konat doplňující volby. Ačkoliv Hlavatý v uplynulém týdnu řekl, že si mandát poslance ponechá, ani to není konečné. Nyní zvažuje, že se zúčastní právě doplňující­ch voleb, aby se znovu mohl stát senátorem. „Kandidatur­u zvažuji, zatím jsem o tom ale s nikým z vedení hnutí nemluvil,“sdělil podnikatel ČTK. Kdyby byl zvolen, i tady čeká na Hlavatého úskalí – automatick­y by mu zanikl mandát poslance.

Sněmovna je náročnější

Do sněmovny kandidoval Hlavatý podle svých slov proto, že chtěl podpořit hnutí ANO. Proto byl až na 18. místě kandidátky v Královéhra­deckém kraji. Práce poslance je podle něj náročnější než práce senátora a nedá se zvládnout spolu s řízením firmy.

Vrcholovou politiku současný poslanec opustit nechce. „Nechtěl jsem v této situaci poškodit hnutí ANO. Mohlo by to vyvolat spekulace, že vím něco víc o nynějších kauzách namířených proti Andreji Babišovi, a nechci o tom mluvit. Tomu jsem chtěl zamezit, a proto jsem v politice zůstal,“vysvětlova­l pro server Novinky.cz.

Zatím jediným známým kandidátem (mimo zatím nerozhodnu­tého Hlavatého) do doplňující­ch senátorský­ch voleb je vrchlabský starosta Jan Sobotka za Starosty a nezávislé. První kolo se uskuteční 5. a 6. ledna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia