Lidové noviny

Pověřený, ale bez většiny

-

„Budeme se snažit vytvořitme­nšinovou vládu a budeme poslance přesvědčov­at naším programem. Budu se snažit předložit návrh vlády, která bude obsahovat nejen politiky, ale i odborníky, kteří mohou začít okamžitě pracovat,“sdělil Babiš poté, co si převzal modré desky s pověřením. Mimochodem Zeman je podle svých slov stylizoval stejně, jako když si je sám v roli vítěze voleb přebíral z rukou bývalého prezidenta Václava Havla.

Sedmičlenn­ý odboj

Babiš nemá se skládáním své menšinové vlády kam pospíchat, dokud se neustaví sněmovna, nemůže stejně Sobotka odevzdat demisi a předseda vítězného hnutí nemůže být jmenovaný.

Právě s tímto aspektem se včera pokusil vyrukovat

předseda TOP 09. Se svými sedmi poslanci ve dvousetčle­nné sněmovně se strana pokouší zablokovat volbu předsedy dolní komory, aby Babišova menšinová vláda nemohla vzniknout.

„Chceme zvolit předsedu sněmovny poté, co vítěz voleb přijde s férovějším řešením,“řekl Kalousek s tím, že menšinová sestava by i bez důvěry mohla vládnout poměrně dlouho, což by podle něj byla zvůle. I přes slabou vyjednávac­í pozici výměnou za odvolání takové obstrukce požaduje, aby

lousek, Miroslav Ka-

Babiš vrátil pověření Zemanovi, nebo „přišel s transparen­tním řešením své většinové vlády“.

Takovou možnost ale Babišovi nastavení pozic nedává. Jediný, kdo projevil případnou ochotu jít s ANO do vlády, je hnutí SPD Tomia Okamury. To je zase společně s KSČM jediné, s nimiž Babiš vládu skládat nechce. Prozatím to ani nevypadá, že by se v dolní komoře našla dostatečná síla, která by umožnila vznik Babišovy menšinové vlády.

ANO disponuje 78 poslanci. Tichou podporu, která by se v praxi projevila odchodem ze sálu, až by došlo na hlasování o důvěře, zvažuje jen KSČM se svými patnácti poslanci. Na straně těch, kdo odmítají hlasovat pro Babiše i odcházet ze sálu, tak panuje převaha v podobě 107 hlasů v neprospěch šéfa ANO. Když tým ministrů nezíská důvěru, následuje demise a druhý pokus o sestavení vlády, který uděluje opět prezident. „Vážený pane předsedo, pověřuji vás vedením jednání se zástupci politickýc­h stran, které uspěly ve volbách do Poslanecké sněmovny, jejichž cílem je ustavení nové vlády. Očekávám, že mne budete průběžně informovat o výsledcích vašich vyjednáván­í, abych se mohl rozhodnout o dalším ústavním postupu.“Miloš Zeman

Že to bude případně i napodruhé Babiš, Zeman včera potvrdil. „Budu všechny parlamentn­í subjekty vyzývat k toleranci. Jako je důležitá úcta k vítězi, je důležitá i velkorysos­t vůči těm, kdo ve volbách příliš neuspěli. Abychom postupně zakopávali příkopy z kampaně. Udělám vše pro to, aby nebyly po několika měsících předčasné volby, považoval bych to za urážku občanů, kteří se účastnili těchto voleb,“dodal prezident.

Třetí pokus o vládu patří předsedovi sněmovny, jímž by se podle dosavadníc­h prohlášení měl stát poslanec ANO Radek Vondráček. S jeho nominací nemají problém SPD ani Piráti, což na zvolení pohodlně stačí.

Nejen tyto dvě strany včera odmítly Kalouskovu výzvu k zablokován­í sněmovny. Za bezúčelné to považují i lidovci, přidat se nehodlá ani ODS. Z roztříštěn­í pozic je patrné, že ustavující schůze dolní komory se může vléct. Kdyby to trvalo příliš dlouho, hrozí, že pat skončí u Ústavního soudu. Tam by se mohl obrátit třeba vítěz voleb s tím, že mu opozice brání v právu naplnit pověření z voleb, nebo jakýkoli poslanec, protože bez ustavené sněmovny nemůže začít s prací.

Předseda Ústavního soudu nechtěl možnost takového scénáře komentovat. „Nemohu tak učinit právě proto, že se to týká případného rozhodován­í Ústavního soudu,“sdělil LN Pavel Rychetský.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia