Lidové noviny

Domek z karet končí. Náhoda?

- JAROSLAV TOTUŠEK

V době, kdy média intenzivně probírají obvinění herce Kevina Spaceyho ze sexuálního zneužití nezletiléh­o chlapce, oznámila společnost Netflix ukončení seriálovéh­o hitu Domek z karet, kde je Spacey hlavní hvězdou. Hercova aféra podle Netflixu na tento krok vliv neměla.

LOS ANGELES / PRAHA Šestá série kroniky odvrácené strany americké politiky – populárníh­o seriálu Domek z karet ( House of Cards) – bude tou poslední. Společnost Netflix oznámila zrušení seriálu den poté, co oscarový herec Kevin Spacey, představit­el hlavní role, připustil, že mohl vminulosti sexuálně obtěžovat hereckého kolegu. Podle Netflixu spolu ale události nesouvisí.

Omluva po třiceti letech

„Zvedl mě, jako ženich zvedá nevěstu, když ji chce přenést přes práh. Nejdřív jsem se nebránil, nechápal jsem, co se vlastně děje. Pak mě položil a lehl si na mě,“popisoval serveru Buzzfeed herec Anthony Rapp. „Působil opile a snažil se mě svést. Šlo mu o sex,“dodává Rapp. K incidentu mělo dojít v roce 1986. Herci, známému ze seriálu Star Trek: Discovery, bylo v té době čtrnáct let.

„Jsem zhrozen. Nepamatuji si, co se stalo, je to už více než třicet let. Jestli se ale opravdu stalo to, co popisuje, dlužím mu tu nejupřímně­jší omluvu,“reagoval na svém účtu na sociální síti Twitter Kevin Spacey. Ve stejném příspěvku se Spacey také přiznal ke své homosexuál­ní orientaci. Za to herce zkritizova­la řada americ- kých celebrit. Podle nich využil situace a snažil se svým přiznáním odvrátit pozornost od aféry.

K situaci vydala společnost Netflix spolu s filmovým studiem Media Rights Capital tiskové prohlášení. „Velmi nás znepokojuj­í zprávy z poslední noci, jež se týkají Kevina Spaceyho,“stojí ve společném vyjádření obou firem, vydaném den po zveřejnění incidentu. Ten samý den navíc Netflix oznámil i ukončení seriálu Domek z karet. V něm hraje Kevin Spacey od roku 2014 hlavní roli zkorumpova­ného politika Francise J. „Franka“Underwooda. Za obraz ambiciózní­ho muže jdoucího přes mrtvoly Spacey obdržel pět nominací na televizní cenu Emmy. Načasování nasvědčova­lo tomu, že spolu události souvisí. Podle vyjádření mluvčí Netflixu pro deník The New York Times se ale konec seriálu plánoval již několik měsíců. Šesté a poslední série se diváci dočkají v roce 2018.

Vlnu obvinění spustil Weinsteinů­v případ

Neustávají­cí vlnu obvinění ze sexuálních útoků v americkém filmovém průmyslu spustil na počátku letošního října případ produ- centa Harveyho Weinsteina, spoluzakla­datele studia Miramax. Deník New York Times a časopis New Yorker přinesly informaci, že pětašedesá­tiletého producenta obvinila více než desítka žen, že je v minulosti sexuálně obtěžoval či přímo znásilnil. Po vypuknutí aféry se začaly s podobnými obviněními hlásit další oběti Harveyho Weinsteina i jiných mužů.

Jedním z posledních odhalení ve Weinsteino­vě případu je výpověď herečky Rose McGowanové, která uvedla, že jí Weinstein nabídl milion dolarů za to, když bude mlčet o tom, že ji znásilnil.

Na sociálních sítích se rychle ujalo klíčové sousloví „MeToo“( více o něm také na straně 1 a 4), pod nímž ženy zveřejňují své neblahé zkušenosti. Jsou mezi nimi mnohé známé osobnosti a svědectví o sexuálních útocích se z Hollywoodu rozšířila také do oblasti hudebního průmyslu, ale i vědy či politiky. Výzvu ženám, aby se pod heslem „#MeToo“svěřily se svými zážitky, zveřejnila nejprve herečka Alyssa Milanová, poté se k ní přidaly například Björk, Reese Witherspoo­nová, Lady Gaga či někdejší stážistka Billa Clintona Monica Lewinská.

 ?? Kevin Spacey si kontroverz­ního seriálovéh­o hrdinu Franka Underwooda už nezahraje. REPRO LN ?? Tato role je minulostí.
Kevin Spacey si kontroverz­ního seriálovéh­o hrdinu Franka Underwooda už nezahraje. REPRO LN Tato role je minulostí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia