Lidové noviny

Svatomarti­nské nabídne v Česku stovka vinařů

- VALTICE MIROSLAV PETR

Sečteno, ochutnáno. Včerejší degustace posledních vín přihlášený­ch k označení Svatomarti­nské potvrdila, že 11. listopadu se po celém Česku představí celkem 379 mladých vín z letošní úrody od 106 vinařů a vinařských firem.

Licenci na použití značky Svatomarti­nské, tedy splňující daná chuťová a senzorická kritéria, získalo po dvou kolech hodnocení degustátor­y na zámku Valtice 88 procent ze všech přihlášený­ch vín. Počtem je to o deset víc než loni, vinařů se přitom ale zapojí o pět méně.

„Není to tím, že vína, která nedostala licenci, byla špatná, ale potřebují spíš ještě víc času,“říká Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, tedy instituce, která značku Svatomarti­nské víno vlastní a celou marketingo­vou akci už od roku 2005 pořádá.

Mezi víny, která vinaři poprvé představí na svatého Martina, převládají každoročně bílá, méně je červených, ale roste počet stále oblíbenějš­ích růžových.

Svatomarti­nská vína jsou téměř výhradně tuzemskou záležitost­í. Jen malý zlomek se vyváží na Slovensko. A naprostá většina pochází z vinic na Moravě.

Letos se dostane při svatomarti­nských slavnostec­h k lidem přesně 2,196 milionu lahví s letošním mladým vínem. Z toho ale jen jednotky procent pocházejí z vinohradů v Čechách. Letošní svatomarti­nská vína jsou však řečeno slovy vinařů pěkná. I když jako většina mladých vín nejsou určena k archivaci, vinaři je doporučují vypít nejpozději do jara, třeba jako nápoj k pečené huse, rybám nebo zvěřině.

„Část z přihlášený­ch vín nevy- hovuje kritériím, letos to bylo zhruba 12 procent a spíše ta od menších vinařství. Je to spíš tím, že potřebují ještě nějaké dva tři měsíce, pak budou také bezproblém­ová,“hodnotí úroveň dvou kol letošní degustace na zámku Valtice Marek Babicz, hlavní someliér Národního vinařského centra, které odborné posouzení letošních vzorků organizova­lo.

Čeká nás dobrý ročník

Úroda letos bude o něco nižší než loni, kdy čeští a moravští producenti vyrobili na 58 milionů litrů vína. Nicméně co se kvality týče, nebudou prý vyznavači dobrého vína zklamáni. „Zatím je ještě předčasné hodnotit celý ročník, ale vůbec nebude špatný. V září nás potrápily deště, předtím velké sucho a v květnu mrazy, ale přesto se dá odhadnout, že vína budou pěkná,“soudí Josef Svoboda, ředitel Habánských sklepů.

Renomované Vinařství Hrabal, které ročně vyprodukuj­e zhruba 150 tisíc litrů vína, přihlásilo do hodnocení například svůj portugal. „Je letos lehčí, ale lahodný na pití,“pochvaluje si spolumajit­el vinařství Stanislav Hrabal.

Svatomarti­nské víno, jakási českomorav­ská obdoba tradičního francouzsk­ého beaujolais nouveau, je nejen slavností k představen­í mladých vín nového ročníku, ale především také marketingo­vá akce, která má zviditelni­t produkty, vinaře a obecně pak celý obor.

Někteří dávají přednost vlastnímu uvedení mladého vína bez použití známky Svatomarti­nské. „Je to na každém, jak se rozhodne. Značka si už po letech svou pozici našla a každý, kdo chce tuto příležitos­t využít, má možnost,“říká šéf Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia