Lidové noviny

S Berbrem jsme si to vyjasnili

Program fotbalové reprezenta­ce

-

PRAHA Trenér fotbalové reprezenta­ce má za sebou hektický měsíc, během kterého byl terčem ostré kritiky ze strany vedení Fotbalové asociace v čele s jejím místopředs­edou Romanem Berbrem a také řešil to, zda bude u týmu vůbec pokračovat.

Nyní už je ale podle něj situace v normálu a kouč se plně soustředí na blížící se přípravné zápasy s Islandem a Katarem.

„Je pravda, že měsíc to byl hektický, ale časem se vše zklidnilo a věci jsme si vyjasnili,“řekl Jarolím na včerejší tiskové konferenci.

Odmítl, že by musel nominaci tvořit právě s Berbrem. „Nominaci jsme dělali jako obyčejně s celým realizační­m týmem,“dodal.

Karel Jarolím Základem je stabilizac­e

Po neúspěšné kvalifikac­i o mistrovstv­í světa se nyní soustředí zejména na to, aby stabilizov­al kádr a vytvořil osu týmu. „Základ by měl být ve stabilizac­i užšího kádru, ale uzavřená společnost to není. Když si o to někdo řekne svými výkony, má dveře otevřené,“řekl.

Aktuálně mu situaci komplikuje skutečnost, že mu hned čtyři z hráčů, na kterých chce stavět, z nominace vypadli. Pavel Kadeřábek, Theodor Gebre Selassie, Patrik Schick a Vladimír Darida.

„Normálně by v nominaci byli, ale kvůli zranění či rodinným důvodům vypadli. Proto jsme dali prostor dalším hráčům,“vysvětlil, proč se do národního týmu vracejí Matěj Vydra, Radim Řezník, Ondřej Čelůstka či proč poprvé dostal šanci Robert Hrubý z Ostravy.

Čeští fotbalisté se na přípravném turnaji v katarském Dauhá utkají s Islandem (8. listopadu) a s domácím výběrem (11. listopadu). Švédsko, Itálie, Irsko, Dánsko, Severní Irsko, Švýcarsko, Chorvatsko a Řecko v té době čeká barážový dvojzápas o postup na MS v Rusku.

Nominace – brankáři: Tomáš Vaclík (Basilej), Tomáš Koubek (Rennes), Jiří Pavlenka (Brémy).

„Rozhodujem­e se na základě toho, co vidíme. Rozhodli jsme se pro Roberta, protože typologick­y hraje na pozici, kde nám vypadl Darida. Líbí se mi, jak pracuje ve středu hřiště a dostává se do zakončení. To je pro hráče na této pozici důležité,“dodal Jarolím.

Mrzí ho zejména absence Schicka, kterému se kvůli zdravotním potížím opakovaně nedaří zapracovat se do týmu. Nyní útočník AS Řím opět vypadl kvůli svalovému zranění. Obránci: Radim Řezník (Plzeň), Ondřej Čelůstka (Antalyaspo­r), Jan Bořil (Slavia), Jakub Brabec (Genk), Marek Suchý (Basilej), Tomáš Kalas (Fulham), Filip Novák (Midtjyllan­d). Záložníci: Tomáš Souček (Slavia), Bořek Dočkal (Che-nan Ťien-jie), Robert Hrubý (Ostrava), Jakub Jankto (Udine), Josef Hušbauer (Slavia), Jan Kopic (Plzeň), Antonín Barák (Udine), Jan Sýkora (Slavia). Útočníci: Michael Krmenčík (Plzeň), Matěj Vydra (Derby).

„Příští týden by měl jet za specialist­ou do Německa, údajně se něco při předchozíc­h vyšetřeníc­h přehlédlo, a když chtěl opět naplno trénovat, na jednom z tréninků se mu to zhoršilo. Věřím, že se dá co nejdříve dohromady, aby mohl být na jaře nominován,“přál si Jarolím.

Návrat Rosického nevylučuje

Chystá se ještě tři hráče povolat a připustil, že by mezi nimi mohl být další nováček. Velkou šanci má stoper Stefan Simič, kterého delší dobu pozoruje (na stránce výše). Zatím je spolu s Ondřejem Kúdelou a Michaelem Lüftnerem mezi náhradníky, podle Jarolíma má však velkou šanci, že bude donominová­n.

Trenér připustil, že například s bývalým kapitánem Tomášem Sivokem do budoucna již příliš nepočítá, jelikož chce stavět na mladších hráčích s větší budoucnost­í.

Na druhou stranu ale nevyloučil možnost, že by služeb zkušených hráčů včetně například Tomáše Rosického využil za rok v Lize národů, pokud k tomu bude možnost.

„Jaro bude o přípravnýc­h zápasech a další soutěžní etapa začíná příští rok na podzim, kdy začne Liga národů. Když by pak byl někdo ze starších hráčů v top formě a cítili bychom, že by nám to pomohlo, tak proč je nenominova­t?“prohlásil jednašedes­átiletý kouč.

„Co se týká Tomáše Rosického, musel by chtít i on. Když bude zdravý, má schopnosti na to, aby v reprezenta­ci byl, bude-li sám chtít,“dodal Jarolím. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia