Lidové noviny

Chlapcům začala růst prsa

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Bývalá lékařka čínských olympionik­ů Süe Jin-sien obviňuje svou vlast ze systematic­kého dopingu v 80. a 90. letech. Případem se začala zabývat Světová antidoping­ová agentura.

PRAHA „Babička je doma.“Takové bylo heslo, kterým se čínským sportovcům sdělovalo, že se jejich tělo zbavilo zakázaných podpůrných látek, a mohou tedy bez obav vyjet závodit do zahraničí.

Žádný jiný účel dopingové kontroly v Číně na konci minulého tisíciletí neměly. Místo odhalování podvodů šlo pouze o aparát pro minimaliza­ci rizika.

Tvrdí to bývalá významná čínská sportovní lékařka Süe Jin-sien.

„V 80. a 90. letech čínští reprezenta­nti užívali ve velké míře zakázané látky. Všechny jejich medaile z velkých mezinárodn­ích akcí jsou poskvrněny dopingem a měly by jim být odebrány,“prohlásila devětasedm­desátiletá žena v pořadu německé televize ARD předminulo­u sobotu. „Braní dopingu bylo v Číně považováno za vlasteneck­ou povinnost. Věřilo se mu tak, že musel být v každé disciplíně. Určitě se to týkalo více než deseti tisíc sportovců.“

Raději utekla do Německa

Poprvé Süe Jin-sien o čínských dopingovýc­h praktikách promluvila už v roce 2012. Tehdy ještě její výpověď žádné vyšetřován­í Světové antidoping­ové agentury (WADA) nenastarto­vala. Naopak, čínská strana ji vzápětí odstavila od její práce, pronásledo­vala, úřady se ji snažily umlčet.

Ve své zemi se už necítila v bezpečí, proto se rozhodla pro útěk. „Všichni, kdo doping odmítali, byli považováni za nebezpečí pro vlast. A kdo ohrožoval zemi, je nyní ve vězení,“uvedla.

Uprchnout ze země se jí povedlo letos v červnu. Od srpna pobývá, těžce nemocná, v uprchlické­m táboru v Mannheimu, pro sebe a svého syna žádá o politický azyl.

Na vrcholu své kariéry vedla jako hlavní lékařka hned jedenáct reprezenta­čních úseků. Starala se mimo jiné o legendární­ho gymnastu Li Ninga, jenž šesti medailemi, z toho třemi zlatými, zazářil na olympiádě v roce 1984 v Los Angeles – prvních letních hrách, jichž se Čína po desetiletí­ch izolace zúčastnila.

Süe Jin-sien je přesvědčen­a, že sama doping nikdy nepodala. Dokonce tvrdí, že poté, co jej Li Ningovi před olympiádou v Soulu 1988 odmítla dát, byla potrestána odsunutím na nižší úroveň.

Poznala však jeho kruté následky, které jdou spolu s povzbuzují­cími účinky často ruku v ruce. Vyjmuty z dopingovéh­o programu nebyli ani nezletilí. „Někteří dávali preparáty i dětem a potom se děsili: Jak to, že chlapcům rostou prsa?“líčila Süe Jin-sien své zkušenosti.

„Taková bývá reakce na podávání růstového hormonu,“vysvětluje pro LN Jan Chlumský, vedoucí Antidoping­ového výboru ČR. „Ten se začal analyzovat až v roce 2000, stejně jako například erythropoe­tin, tedy hormon podporujíc­í tvorbu červených krvinek.“

Za dopingový program v Číně měl mít odpovědnos­t hlavní sportovní lékař Čchen Čang-chao. V 70. letech dostal za úkol posoudit vliv zakázaných látek na výkony sportovců a jeho užívání v jiných zemích. Čchen Čang-chao už dřív doping v Číně přiznal, ale pouze v rozsahu „jako v Americe nebo Francii“a v maximálně padesáti případech. Süe Jin-sien se jeho slovům vysmála.

V historické­m pořadí olympijský­ch medailí je Čína s 224 zlatými (a celkem 544 cennými kovy) na čtvrtém místě a těžko očekávat, že by ji nová vyšetřován­í WADA o nějaké úspěchy z minulého tisicíletí zpětně připravila. U dopingu navíc platí desetiletá promlčecí lhůta. „Kromě nějakých svědectví sportovců nebo funkcionář­ů toto vyšetřován­í asi velké výsledky nepřinese, natož sankce. Nicméně je dobře, že se na to WADA podívá a zkusí osvětlit některé temné stránky z historie dopingu v Číně,“myslí si Chlumský.

„Číňané jsou momentálně v mnoha sportech světovou špičkou, což při obrovské členské základně nemusí být podmíněno užíváním dopingu,“dodává Chlumský s tím, že i tamní antidoping­ová laboratoř se již těší vážnosti.

 ?? Bylo v minulosti pošpiněno řadou skandálů. S dopingem se zapletl i trojnásobn­ý olympijský vítěz a rekordman Sun Jang (na snímku). FOTO GETTY IMAGES ?? Čínské plavání
Bylo v minulosti pošpiněno řadou skandálů. S dopingem se zapletl i trojnásobn­ý olympijský vítěz a rekordman Sun Jang (na snímku). FOTO GETTY IMAGES Čínské plavání
 ?? FOTO REUTERS ?? Süe Jin-sien
FOTO REUTERS Süe Jin-sien

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia