Lidové noviny

Vánoční kamion s kokakolou má na kahánku

- SIMONA BARTOŠOVÁ

Je dříve tma, venku se ochladilo, začaly plískanice, na horách už i sněžilo. To je ten pravý čas, kdy začít myslet na Vánoce, pokud jste dosud stále (jako já) ignorovali čokoládové postavičky Mikulášů a všudypříto­mnou sváteční výzdobu v nákupních centrech. Konečně, na temná odpoledne a večery, jež prosvítí nějaká ta žárovička, se asi těší každý.

ORBIS UNUS

V anglickém Liverpoolu letos ovšem hrozí v tomto ohledu hotová katastrofa, alespoň podle britského deníku Daily Mail. Tamní radní za Liberální demokraty Richard Kemp totiž volá po tom, aby městem letos v předvánočn­ím čase neprojíždě­l tradiční červený a do tmy zářící kamion s kokakolou, známý z reklam na světově proslulý slazený nápoj i v Česku. A proč? Liverpool údajně zachvátila „epidemie obezity“.

„Stačí se podívat kolem sebe – 30 procent jedenáctil­etých a až 60 procent dospělých je obézních. Musíme s tím něco dělat, protože následky jsou alarmující,“napsal jménem strany v dopise vedení liverpools­kého obchodního domu Liverpool One, jestli plánuje každoroční atrakci, již nazval „cynickou událostí“, opakovat.

Podle serveru Liverpool Echo přijížděl kamion do centra města posledních pět let a vždy přilákal tisíce lidí. Ne každý má proto pro Kempův nápad pochopení. Třeba Helen Woodová na sociálních sítích napsala: „Co takhle zavřít všechny restaurace s rychlým občerstven­ím?“

A ústy mluvčího pro Velkou Británii se brání i Coca-Cola. Podle něj byla odezva obyvatel města na „kamionovou tour“vždy pozitivní, a firma navíc rozdává zdarma jen 1,5 deci nápoje, a to i ve verzích bez cukru.

Vedení nákupního centra věc zatím nechtělo komentovat, protože prý není jisté, jestli se kamion v Liverpoolu letos vůbec zastaví.

Populární akce má tak na kahánku. Tradiční slogan Coca-Coly je „Vánoce jsou tady“, do Liverpoolu však letos svátky možná vůbec nedorazí. Úvodní věta titulku článku v online verzi listu Daily Mail totiž straší, že „Vánoce nepřijdou“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia