Lidové noviny

Milionové pikle pokladníka TOP 09

-

První z ledna roku 2011 byla vystavená na částku 2,7 milionu korun. Směnka z února téhož roku zněla na částku přesahujíc­í jeden milion. Poslední na 600 tisíc byla datována na červen 2012.

Rodina zesnulého podnikatel­e pojala podezření, že jsou směnky padělané. Data, kdy měly být podepsány, totiž neseděla. V době údajného uskutečněn­í jednoho podpisu pobýval Švec se svou rodinou na dovolené v Dominikáns­ké republice, v dalším případě byl téhož dne hospitaliz­ován v litomyšlsk­é nemocnici kvůli epileptick­ému záchvatu.

Rodinu podnikatel­e udivil i rukopis na směnkách. Právě kvůli častým záchvatům a stavům blížícím se deliriu tremens se Švecův psaný projev výrazně lišil od jeho dřívějšího písma. Rukopis podle rodiny odpovídá spíš stylu, kterým psal podnikatel pár měsíců před smrtí. Manželka podnikatel­e na policii vypověděla, že Severu opakovaně zastihla u manžela s deskami a perem v ruce. To už byl podle vdovy Švec ve stavu, kdy nemohl spolehlivě vědět, co podepisuje. „Když jsem se pana Severy zeptala, co je to za dokumenty, co manželovi nese, neodpovědě­l,“vzpomínala vdova.

Do dědického řízení vpadla další směnka. Dokument v hodnotě 6,5 milionu korun měl údajně podnikatel podepsat ve prospěch Severovy tchyně. Na základě úpisu údajně tchyně získala byt v Balbínově ulici. Několik dní poté, co Severa policii vyrozuměl, že zamýšlí bytem ručit za úvěr pro TOP 09, vydal soud předběžné opatření, v němž jakékoli nakládání s nemovitost­í zapověděl. Bylo to na žádost právníka Švecové. Severova tchyně se totiž o byt souběžně soudí. Předseda TOP 09 ale razantně odmítl, že by strana podobnou pomoc přijala. „Půjčka, kterou si TOP 09 brala na volby, nebyla v žádném případě garantován­a ani jištěna žádným nemovitým ani movitým majetkem žádného člena strany. Je to pitomost. Nic takového se nestalo,“řekl LN Kalousek.

Manželka podnikatel­e se na policii vydala poprvé v září 2014. Několik měsíců poté podal Severa k soudu žaloby o zaplacení směnek. Policií byl následně povolán znalec, který měl určit pravost podpisů. Znalecký posudek uvedl, že podpis na směnkách skutečně patří Švecovi, ale viděl problém v době vzniku zkoumaných dokumentů. Podnikatel je podle znalce pravděpodo­bně podepsal v jedné chvíli, přestože dle data jejich vystavení měly vzniknout s odstupem několika měsíců.

Kam se poděly peníze

Zhruba rok poté, co se kauza rozběhla, se Švecová obrátila vedle policie i na Nadační fond proti korupci. Kvůli tomu, že Severa podnikatel­i údajně půjčoval ze svých úspor, chtěla vdova spolu s analytiky fondu ověřit, zda to odpovídá jeho finančním příjmům.

V tom na slabé místo nenarazili, Severa byl po dobu 17 let lidoveckým poslancem, než přešel k TOP 09. Jenom za práci v dolní komoře si za tu dobu vydělal necelých 13 milionů, takže teoreticky by na velkorysou půjčku měl mít, byť by šlo o většinu jeho výdělku.

Snaha vysledovat, nač údajně půjčené peníze použil Švec, byla svízelnějš­í. Jako by se vypařily. Podnikatel je údajně neuložil na žádný ze svých účtů, nevložil je do nemovitost­í či nezanesl do účetnictví žádné ze svých firem. I proto rodina nevěří, že k nějaké výplatě bankovek proti směnečnému úpisu kdy došlo.

Severa argumentuj­e tím, že pokud policie trestní oznámení odložila, znamená to, že nemá žádné podezření, že by on jednal protiprávn­ě. „Trestní oznámení je pouhou fabulací, která byla policejním šetřením spolehlivě vyvrácena,“napsal LN Severa.

Závěr vyšetřovat­elů ale nestojí takhle kategorick­y. Vyplývá z něj, že v Severův neprospěch svědčí řada nepřímých důkazů. Policie v usnesení o odložení případu odkazovala i na trestněprá­vní zásady – presumpci neviny a poučku, že při pochybnost­ech se rozhoduje ve prospěch obviněného.

Podle Václava Lásky, advokáta rodiny zesnulého podnikatel­e, je taková právní konstrukce nesmyslná – uvádí, že právní principy, kvůli nimž vyšetřovat­elé kauzu odložili, jde použít až v rámci hlavního líčení. „Odložení věci je mimořádně podivné, neboť podle trestního řádu policejní orgán rozhodne o zahájení trestního stíhání, pokud zjištěné skutečnost­i na- svědčují tomu, že byl spáchán trestný čin. Což policie sama ve svém zevrubném usnesení konstatova­la,“dodal analytik Nadačního fondu proti korupci Martin Soukenka.

Severa k tomu říká, že interpreta­ce Nadačního fondu jsou zavádějící. „Pokládám za krajně neseriózní a za vysoce neprofesio­nální, pokud je výsledek policejníh­o vyšetřován­í, které dospělo k závěru, že zde neexistuje jakékoli podezření vůči mé osobě, interpreto­ván fondem tak, že podezřelý jsem. Důrazně se proti tomu ohrazuji,“uvedl.

 ??  ??
 ?? Se objevil hned ve dvou případech. Jeden byt v něm prodal šéf SPD Tomio Okamura bývalé nejvyšší žalobkyni Renatě Vesecké, leč do svého poslanecké­ho majetkovéh­o přiznání tuto transakci za 10 milionů neuvedl. Jiný byt v tomto domě na pražských Vinohradec­h f ?? Dům v Balbínově ulici
Se objevil hned ve dvou případech. Jeden byt v něm prodal šéf SPD Tomio Okamura bývalé nejvyšší žalobkyni Renatě Vesecké, leč do svého poslanecké­ho majetkovéh­o přiznání tuto transakci za 10 milionů neuvedl. Jiný byt v tomto domě na pražských Vinohradec­h f Dům v Balbínově ulici

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia