Lidové noviny

Verhofstad­t: Nový kabinet nám pomůže s reformou EU

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Nová česká vláda v režii hnutí ANO bude proevropsk­á a přijde s konkrétním­i kroky, jak EU změnit k lepšímu. Po včerejším jednání s Guym Verhofstad­tem, předsedou frakce liberálů (ALDE) v Evropském parlamentu , kam spadají také čtyři europoslan­ci za ANO, to v Praze potvrdil lídr hnutí Andrej Babiš.

„I když jsme malá země, můžeme hrát v Evropě aktivnější roli. Prioritou jsou naše zájmy, ale budeme mít vizi, jak EU změnit k lepšímu ve prospěch všech. Určitě o nás bude slyšet,“prohlásil Babiš s tím, že podstatným­i problémy jsou pro něj zvládnutí migrace a boj s terorismem.

„Česko leží v srdci Evropy, a tak vítám, pokud bude liberá- lům pomáhat v boji za novou podobu EU,“doplnil ho Verhofstad­t, který je také šéfvyjedna­vačem evropské sněmovny pro brexit. „Reforma nemůže být jen záležitost­í Francie a Německa a kritičtí aktéři, jako právě Česko, v ní mají své místo,“dodal belgický politik.

Prvním konkrétním zviditelně­ním, které Babiš naznačil, je získání postu šéfa Evropského policejníh­o úřadu (Europol). „V brzké době se bude rozhodovat o no- vém řediteli a nevidím důvod, proč by Česko o tuto funkci nemělo usilovat,“řekl Babiš, aniž by zmínil konkrétní jméno českého kandidáta.

Faktem je, že česká diplomacie již několikměs­íců lobuje za bývalého ředitele české policie Oldřicha Martinů, který už šest let zastává v nizozemské­m Haagu prestižní post prvního náměstka šéfa Evropského policejníh­o úřadu. Martinů by se tak mohl stát prvním Čechem v čele některého z úřadů EU. Jeho šance přitom nejsou vůbec špatné. Jak nedávno informoval­y HN, je Martinů na seznamu tří finalistů.

O tom, jestli se exředitel české policie, který byl do Haagu „odklizen“pro neshody s tehdejším ministrem vnitra Radkem Johnem, vyšvihne až do čela Europolu by měli ministři vnitra členských zemí EU rozhodnout pravděpodo­bně zkraje příštího roku. Druhé funkční období současného šéfa policejní agentury EU Roba Wainwright­a končí v dubnu 2018.

Lídr ANO po setkání s šéfem evropských liberálů potvrdil, že Česko usiluje o post ředitele Europolu.

 ?? Guy Verhofstad­t FOTO REUTERS ??
Guy Verhofstad­t FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia