Lidové noviny

Platy úředníků míří do utajení

- KRISTIÁN LÉKO

Ústavní soud pokračuje v omezování bezbřehého přístupu k informacím

BRNO/PRAHA Velkou bouři mezi zaměstnanc­i zlínského magistrátu vyvolalo rozhodnutí úřadu poskytnout spolku Právo ve veřejném zájmu informace o jejich platech a odměnách. Magistrát je původně poskytl jen v anonymizov­ané podobě, ale na základě úspěšného odvolání spolku byl nucen v únoru 2016 vypustit do světa platy konkrétníc­h pracovníků. Ti se tomu bránili a nakonec se 23 z nich obrátilo na Ústavní soud.

Jeden z jeho tříčlennýc­h senátů nejdříve zakázal spolku informace zveřejnit na internetu a včera rozhodl, že takto rozsáhlé poskytován­í informací o platech úředníků není přípustné. „Poskytován­í informací o odměnách za práci není obecně protiústav­ní, ale případný zásah do základních práv dotčených osob je nutno posuzovat podle okolností každého jednotlivé­ho případu,“uvedl ústavní soudce Jan Musil.

Poselstvím nálezu je, že úřady budoumuset zkoumat, zda existuje veřejný zájem na zveřejnění platů a brát v úvahu soukromí zaměstnanc­ů. Podle experta na přístup k informacím Oldřicha Kužílka lze čekat, že více žádostí bude zamítnuto, a lidé se tak budou častěji s úřady soudit.

Klíčový verdikt mění praxi

Soudce Musil zdůraznil, že cílem Ústavního soudu bylo sjednotit obecnou praxi poskytován­í informací o platech zaměstnanc­ů ve veřejném sektoru. „Týká se to velkého počtu lidí, desítky podobných sporů zatěžují justici,“řekl soudce.

Ústavní nález zásadně mění dosavadní přístup ražený Nejvyšším správním soudem (NSS). Ten již v roce 2011 rozhodl, že zákon o svobodném přístupu k informacím se vztahuje i na platy úředníků a dalších pracovníků veřejného sektoru, protože jsou placeni z veřejných peněz. O tři roky později NSS doplnil, že úřady mohou žádosti o výši platů zamítnout jen výjimečně, například pokud zaměstnane­c vykonává pomocné práce jako údržbu či úklid.

Tato praxe bezbřehého poskytován­í informací o platech včerej- ším rozhodnutí­m končí. Ústavní soud se při zdůvodnění opřel především o stanovisko ústavního experta Aleše Gerlocha. Nejvyšší správní soud podle něj v zájmu kontroly hospodařen­í s veřejnými prostředky potlačil ústavní právo na ochranu soukromí zaměstnanc­ů. „Toto právo bylo zcela negováno, ačkoliv mnoho osob považuje informace o svých příjmech ze zaměstnání za součást svého soukromí,“uvedl Gerloch.

Konec informací o ČEZ

Jde již o druhé letošní rozhodnutí Ústavního soudu, které omezilo právo na informace. Velký zájem vzbudil červencový verdikt, kterým byl z působnosti zákona o svobodném přístupu k informacím vyňat polostátní energetick­ý gigant ČEZ. I zde se ústavní soudci postavili proti názoru NSS. Ten zařadil ČEZ mezi takzvané veřejné instituce, které musí informace o své činnosti poskytovat. Ústavní soud ale zdůraznil, že ČEZ je akciová společnost a nemá žádná veřejná oprávnění. Poznámku čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia