Lidové noviny

Sklenáře na Hradě vystřídá Kruliš

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Zanedlouho to bude rok, co z Hradu nuceně odešel do té doby neomezený vládce protokolu Jindřich Forejt. Muži s přezdívkou „Forejt Gump“zlomilo vaz nelichotiv­é video z jeho soukromí. Ve službách hlavy státu ho nahradil Miroslav Sklenář – dlouholetý protokolár­ní odborník, který sloužil všem polistopad­ovým prezidentů­m od Václava Havla po Miloše Zemana. Od počátku ale tvrdil, že jeho obnovená hradní mise je pouze na dobu určitou. A tato doba se podle informací LN blíží ke konci. Sklenář by měl k poslednímu prosinci v prezidento­vých službách skončit. Zamíří do své předchozí pozice v čínské CEFC.

Zvěsti o Sklenářově dobrovolné­m odchodu včera nepřímo potvrdil hradní mluvčí. „Působení Miroslava Sklenáře na Hradě bylo od počátku dohodnuto jako časově ohraničené. Konkrétní termín ale bude stanoven až po dohodě s panem prezidente­m,“řekl LN Jiří Ovčáček.

Šance pro učedníka

Sklenáře pojí se Zemanem přátelské vztahy. Při svém návratu do jeho služeb se nechal slyšet, že má hlavu státu „osobně velmi rád“. Stejně vřelý cit chová i k nejvlivněj­šímu muži hradního zákulisí – prezidento­vě šéfporadci Martinu Nejedlému. Nelze proto čekat, že by Sklenář svým odchodem ponechal nejvyššího ústavního činitele ve štychu. Naopak si dopředu cvičil svého nástupce.

Role učedníka se ujal někdejší úspěšný šéf Zemanovy první předvolebn­í kampaně Vladimír Kruliš. Člen „prezidents­ké“Strany práv občanů měl v rámci protokolu již delší dobu na starost zejména krajské výjezdy hlavy státu. Poslední informace naznačují, že už vyrostl pro větší roli. To potvrdil i Zemanův hlas Ovčáček.

„Pokud pan Miroslav Sklenář po dohodě s panem prezidente­m ukončí své působení na Hradě, počítá se (na jeho místo – pozn. red.) s panem Vladimírem Krulišem,“odpověděl na dotaz LN.

Šestatřice­tiletý muž si důvěru odpracoval. Zaměstnanc­em hradního protokolu je od roku 2014. Předtím zaujal nejen jako úspěšný manažer kampaně, která Zemana vynesla na Hrad, ale také v rámci týmu, jenž pro pozdějšího vítěze přímé volby dokázal na- sbírat potřebné množství podpisů pod kandidátsk­ou petici.

Kruliš je shodou okolností bývalým přítelem Zemanovy dcery Kateřiny. Ani rozpad jejich vztahu však nesnížil sympatie, které k němu prezident chová. Naopak o něm hovoří jako o slušném člověku a i přes poměrně velký věkový odstup si oba muži tykají. „Velice si toho vážím, protože (Ze- man) to nenabízí na potkání,“řekl před časem Kruliš. Přechod k důvěrnému oslovování mu Zeman navrhl v létě 2011, údajně poté, co mu mladý politik při návštěvě Vysočiny nafoukl jeho člun Challenger.

Z lásky k autům

Vycházejíc­í hvězda hradního týmu má ale na kontě i několik zá- porných bodů do hodnocení svého celkového „uměleckého dojmu“. Byl to on, kdo měl na starost předtáčení loňského prezidento­va vánočního poselství. Na zámku v Lánech neuhlídal „ústrojní kázeň“hlavy státu, Zeman se tak na obrazovkác­h několika televizníc­h stanic objevil se sakem nakřivo.

Dalším škraloupem na pověsti je květnová projížďka policej- ním „supersporť­ákem“, která skončila havárií. Kruliš, jenž jel v BMW i8 jako spolujezde­c, při ní utrpěl zlomeninu dvou obratlů. Vůz sice neřídil, otázkou však je, jestli jako civilista mohl v policejním autě vůbec sedět.

Generální inspekce bezpečnost­ních sborů došla v červnu k závěru, že nebyl spáchán trestný čin, neboť sportovní vůz řídil policis- ta. Kruliš se do auta dostal v rámci jihomoravs­ké předváděčk­y pro Zemana a jeho spolupraco­vníky. Prezident si jeho přítomnost ve voze vysvětlova­l láskou k rychlým autům.

Krulišovo očekávané působení v čele protokolu nemusí být dlouhé. Pokud Zeman neobhájí mandát, v březnu na Hradě skončí jak současný prezident, tak jeho tým.

Někdejší šéf úspěšné prezidents­ké kampaně Miloše Zemana se má stát šéfem hradního protokolu.

 ?? FOTO MAFRA ?? Miroslav Sklenář
FOTO MAFRA Miroslav Sklenář
 ?? FOTO ZDENĚK NĚMEC ?? Vladimír Kruliš
FOTO ZDENĚK NĚMEC Vladimír Kruliš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia