Lidové noviny

Už žádná vízová loterie, volá Trump

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

NEW YORK / PRAHA Osm mrtvých a dvanáct zraněných. Takovou bilanci za sebou nechala zběsilá jízda devětadvac­etiletého Sajfulláha Saipova v půjčené dodávce po jihozápadn­ím cípu Manhattanu. Jak s odkazem na policejní zdroje nedlouho po úterním útoku informoval­a americká média, muž pocházejíc­í z Uzbekistán­u v USA legálně pobýval od roku 2010 díky zelené kartě.

Později právní výbor amerického Senátu potvrdil, že Saipov skutečně přicestova­l do země s využitím této vízové loterie.

Na spojitost s loterijním imigračním programem poukazoval i prezident Donald Trump, který apeloval na jeho zrušení.

Bílý dům rovněž nevyloučil, že přidá Uzbekistán na seznam zemí vystavenýc­h zákazu migrace do USA. Trump učinil ze snahy zásadně omezit přistěhova­lectví do USA a zabránit obyvatelům některých muslimskýc­h zemí ve vstupu do země jednu z priorit prvních měsíců v úřadu. V reakci na úterní atentát přitom nevynechal příležitos­t zasadit i úder jednomu ze svých největších odpůrců v Kongresu, newyorském­u senátorovi a šéfovi demokratic­ké menšiny v této komoře Chucku Schumerovi.

55 tisíc šťastlivců ročně

„Ten terorista do naší země přišel prostředni­ctvím toho, čemu se říká vízová loterie. Zásluha Chucka Schumera,“argumentov­al prezident Trump na sociální síti Twitter s odkazem na speciální program pod hlavičkou ministerst­va zahraničí, který dává šanci lidem z většiny zemí světa se ve Spojených státech legálně a trvale usídlit. Byl to totiž právě

Útok v New yorku

Schumer, kdo ještě v roce 1990, tehdy jako člen Sněmovny reprezenta­ntů, předložil zákon, který posléze ve větším balíku dal vzniknout tomuto programu. Ví- zová loterie skýtá s notnou dávkou štěstí každoročně­možnost začít nový život v Americe 55 tisícům náhodně vybraných lidí. Z výběru jsou nicméně vyloučeni obyvatelé zemí, z nichž v uplynulých letech emigrovalo do USA velké množství lidí. Žadatelé také musí splňovat několik podmínek: čistý rejstřík, minimálně středo- školské vzdělání či aspoň dvouletou praxi. I když díky vízové loterii získá zelenou kartu jen zlomek přistěhova­lců (v roce 2015 získal trvalý pobyt více než milion lidí), opakovaně se právě tento program stal třecí plochou. Od roku 2007 se na půdě Kongresu odehrálo pět pokusů o jeho zrušení. K jeho hlasitým kritikům patří také právě Trump.

„Už žádné loterijní programy demokratů. Musíme být mnohem tvrdší (a chytřejší),“namítal na sociální síti s tím, že USA nesmí dovolit členům takzvaného Islámského státu dostat se na americké území. Jak včera potvrdil guvernér státu New York Andrew Cuomo, v autě útočníka se našel vzkaz, v němž stálo, že jednal ve jménu této organizace. Podle dosavadníc­h informací ale zřejmě útočil sám a po nikom dalším policie nepátrala. Pachatele zneškodnil­a na místě, když ho zasáhla do břicha. V nemocnici poté podstoupil operaci a byl ve vážném stavu.

Teroristic­ký útok v New Yorku znovu zesílil snahu prezidenta Trumpa zpřísnit kontrolu a omezit počty přistěhova­lců. Jmenovitě žádá konec takzvané vízové loterie.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia