Lidové noviny

Němci se přou o post šéfa financí. Kvůli Macronovi

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Z právě probíhajíc­ích jednání o budoucí německé vládě zatím žádné hmatatelné výstupy na veřejnost nepronikly.

Mnohé ale nasvědčuje tomu, že kromě témat, u nichž se již předem očekávaly spory, jako například o podobě budoucí klimatické nebo migrační politiky, se největší dohady točí okolo postavení budoucího ministra financí.

Klíčový resort by pro sebe rádi získali liberální Svobodní demokraté (FDP). Jejich šéf Christian Lindner se již před volbami nechal slyšet, že to je prý jediné ministerst­vo, které je svým významem srovnateln­é se spolkovým kancléřstv­ím.

Zdaleka přitom nejde pouze o kontrolu veřejných rozpočtů a daňových systémů.

Šéf německé státní pokladny má totiž i významné pravomoci ve vztahu k Evropské unii. To mu v minulosti dodávalo váhu nejenom v rámci německého kabinetu, ale i mezi ministry financí zemí eurozóny.

Dosavadní šéf státní pokladny Wolfgang Schäuble byl například kvůli tomu považován za neformální­ho šéfa tak zvané euroskupin­y, v níž byli zastoupeni ministři financí zemí eurozóny.

Křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové ovšem podle všeho chtějí dosáhnout toho, aby příští ministr financí, pokud jím bude liberál, o tyto pravomoci přišel.

S odvoláním na kruhy blízké nejsilnějš­í německé vládní straně, to nedávno uvedl týdeník Der Spiegel.

Liberální ministr financí bude dráždit Francouze

Podle představ CDU by měly kompetence v unijních záležitost­ech přejít pod ministerst­vo hospodářst­ví, jež chtějí obsadit právě křesťanští demokraté. Jejich ministr by pak nově zastupoval Berlín v rámci euroskupin­y.

Jak uvedl Der Spiegel, je důvodem pro plánované změny „nedůvěra“CDU vůči hlavním lídrům liberálů, o nichž se spekuluje, že by mohli vést finance.

Jak Lindner, tak i další potenciáln­í liberální kandidát Wolfgang Kubicki totiž odmítají, aby pokračoval Evropský stabilizač­ní mechanismu­s (ESM).

Tento fond, který vznikl v roce 2012, v minulosti poskytoval finanční pomoc státům platících eurem a sehrál klíčovou roli při záchraně společné měny.

FDP, jež byla tenkrát ve vládě a zřízení mechanismu podpořila, ovšem dnes považuje svůj dřívější souhlas za chybu, a proto chce fond zrušit.

I to byl jeden z důvodů, proč například francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron bezprostře­dně po německých volbách označil úspěch liberálů a jejich ambice obsadit ministerst­vo financí za špatnou zprávu.

Macron totiž opakovaně navrhoval, aby se ESM proměnil na fond pro rozsáhlé investice do unijní infrastruk­tury. Zároveň navrhl zřízení samostatné­ho rozpočtu eurozóny a ministra financí. Pro FDP je něco takového nemyslitel­né a její představit­elé by zřejmě kvůli tomu byli ochotni opustit vládu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia