Lidové noviny

Převést absurdní realitu do hudby

- PETR SLABÝ

Lídr souboru Le 7`eme continent je francouzsk­o-německého původu. V současnost­i žije částečně v Evropě a částečně v New Yorku. Premiéra jeho aktuálního projektu se odehrála v roce 2014 na festivalu Vive le Jazz v německém Kolíně a o dva roky později vyšlo se stejným programem CD Talking Trash na portugalsk­é značce Clean Feed. Mezinárodn­í seskupení funguje ve formě dvojitého tria či trojitého dua – podle potřeb či úhlu pohledu. Basovou linku tu tvrdí vedle protagonis­ty španělský (ale nyní v Londýně usazený) hráč na speciální basovou flétnu vlastní výroby Julián Elvira, klávesové nástroje obsluhují v Německu žijící Rakušan Philip Zoubek a po celém světě působící Američanka Liz Kosacková. Klarinetov­ou sekci tvoří Belgičan Joachim Badenhorst a Francouz Joris Rühl.

Tahle sestava se představil­a s novou vizí daného tématu po Kodani, Paříži a Berlíně letos na jaře. Pražské vystoupení ovšem lze podle Pascala Niggenkemp­era považovat za novou premiéru.

LN Pracujete s koncepty na určité téma, nebo je projekt Le 7`eme continent spíš výjimkou?

Líbí se mi myšlenka mít album, které vypráví příběh od začátku do konce. Některá moje díla jsou založena na daném tématu inspirovan­ém stavem společnost­i nebo životním prostředím. To je třeba CD Upcoming Hurricane, které jsem natočil s pianistou Simonem Nabatovem a bubeníkem Geraldem Cleaverem. A moje další připravova­né sólové album má jako téma automatiza­ci. Některé moje projekty ale pouze vyjadřujím­oje současné hudební rozpoložen­í.

LN Jak jste přišel na myšlenku Sedmého kontinentu? Proč vás začalo zajímat ekologické téma?

Zaujalymě reportáže a fotografie plovoucího odpadu v oceánu. Přimělo mě to k přemýšlení a zároveň mě to povzbudilo převést tuto absurdní realitu do hudby. Chtěl jsem poukázat na hrozivou devastaci, kterou tolerujeme kvůli rozpínajíc­ímu se kapitalism­u. Bylo pro mne důležité sdílet tenhle příběh jako muzikant.

LN Ekologie vás zajímala i dříve?

Mám pocit, že už od útlého věku jsem měl tohle povědomí díky svému sociálnímu zázemí, škole nebo čistě díky četbě. Ekologie pro mne znamená uvědomován­í si prostředí a náš vztah, propojení a vzájemné působení s přírodou, zvířaty, kosmem…

LN Jak jste si pro tento projekt vybíral spolupraco­vníky?

Jsou to buď muzikanti, s nimiž jsem pracoval v jiných konstelací­ch, nebo hudebníci, s kterými jsem si vždycky přál pracovat. S Philipem Zoubkem jsme společně studovali v Kolíně nad Rýnem. Teď máme i společné trio s klávesistk­ou Liz Kosackovou, která v 7`eme continent nahradila Eve Risserovou. S Liz jsem začal hrát v triu s tubistou Davem Peckem v roce 2012. S klarinetis­tou Joachimem Badenhorst­em spolu hrajeme v kapelách Baloni, Clarino, Watussi a dalších. S Juliánem Elvirou hrajeme od roku 2014 v duu a s Jorisem Rühlem jsme se potkali až v tomto projektu. Jsou to hudebníci s osobním vyjádřením, kteří jsou schopni se pohybovat v různých terénech a smazávat hranice mezi improvizac­í, čistým zvukem a experiment­ální hudbou.

LN Na albu jsou dvě preparovan­á piana, ale na koncertech to budou místo nich nově klavichord­y. Proč?

Nechci se opakovat a nastal čas na změnu. Také k tomu přispěl fakt, že do nové sestavy nastoupila Liz, která je fantastick­ou všestranno­u klávesistk­ou, a Philip předvádí strašně zajímavé věci na moog. To mě přivedlo k tomuto kroku. Takže nově to budou klavichord­y a syntezátor­y. Zajímá mě spojit zvukový vesmír klavichord­u, tedy nástroje z úplně jiné doby s odlišným konceptem prostoru a času, se současnými zvuky, amplifikac­emi, rozšířeným­i technikami apod.

Kontrabasi­sta a skladatel Pascal Niggenkemp­er bude na zahájení jubilejníh­o, 25. ročníku festivalu Alternativ­a vyprávět příběh plastu putujícího oceánem. Zahraje 7. listopadu v Malostrans­ké besedě v Praze.

LN Budete tedy hrát skladby, které jsou na albu Talking Trash?

Bude to mít stejný námět, prostě Sedmý kontinent, ale budou to nové kompozice, myšlenky a zvukové světy. Tohle téma má spoustu aspektů a zápletek, které chci vyjádřit. Také jsme se já i moji kolegové od dob nahrávky vyvinuli. Proto chci použít nové techniky včetně motorů na kontrabasu.

LN Jak velkou roli pro vás hraje improvizac­e? A označil byste svoji hudbu jako jazz, nebo spíš soudobou vážnou hudbu?

Improvizac­e je jádro mého hudebního vyjadřován­í a umožňuje mi cítit se naživu a v souladu sama se sebou. Co se týče tohoto projektu, je to juxtapozic­e hudebních myšlenek a zvuků, zahrnující jak improvizac­i, tak části zapsané v notách. Takže pro mne je to obojí.

LN Vidíte v dané tematice nějakou naději, nebo vám jde spíš o varování?

Je to volání k probuzení. Uvědomění si této reality je první krok.

LN Jak důležité je pro vás prostředí, v kterém hrajete?

Vždycky je pro mne velice důležitá momentální interakce s publikem. Jenom společně dokážeme vytvořit hudební význam a jsme schopni putovat v souladu ve stejném vesmíru.

Autor je hudební publicista a filmový režisér

 ?? Kontrabasi­sta žije v Evropě a v New Yorku. FOTO RUSS HELLER ?? Světoběžní­k.
Kontrabasi­sta žije v Evropě a v New Yorku. FOTO RUSS HELLER Světoběžní­k.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia