Lidové noviny

Soudní výsměch českým občanům

-

Pražští advokáti Lenka a Karel Hnilicovi měli dlouhá léta šikanovat a vydírat nájemníky ve svých domech. Ve snaze vyštvat je z domu v pražském Podolí vypojili osvětlení na chodbě, nechali udělat díry do střechy, odpojili topení, vypnuli na několik měsíců vodu nebo sebrali na tři roky vnější okna. Jejich „péčí“se zabývali postupně tři ombudsmani (Motejl, Varvařovsk­ý, Křeček). Lenka Hnilicová byla už v roce 2012 podmínečně odsouzena s bývalou starostkou Štěchovic Miroslavou Vlkovou. Vydíraly pod pohrůžkou těžké újmy agresivním a vulgárním způsobem učitelku mateřské školy.

Rozsudkem obvodního soudu pro Prahu 4 byli manželé Hnilicovi v listopadu 2013 uznáni vinnými z přečinu útisku a odsouzeni k nepodmíněn­ým trestům. V únoru 2015 Městský soud v Praze rozsudek zrušil. Proti tomu podal dovolání nejvyšší státní zástupce v neprospěch manželů Hnilico- vých. V usnesení se píše o bezohledno­sti, o flagrantně protiprávn­ích krocích, převyšujíc­í míře společensk­é škodlivost­i. Městský soud v Praze je vázán právním názorem Nejvyššího soudu. Jinými slovy: manželé Hnilicovi mají být potrestáni. Tiskem teď proletěla zpráva, že celá věc je promlčena. Městský soud (už jednou rozsudek nad Hnilicovým­i zrušil!) nedokázal advokáty dostat do soudní síně.

Obžalované advokátce Hnilicové soudní znalec MUDr. Krekule opakovaně vystavoval potvrzení, že se prý nemůže zúčastnit soudního jednání, protože ji to údajně stresuje a způsobuje jí to deprese. Advokát Hnilica zase nechodil k soudu proto, že vždy v době jednání „náhle ochořel“. Přitom od ledna 2016 do září 2017 oba běžně vykonávali advokátsko­u činnost a chodili k soudům, kde zastupoval­i klienty. A soudce JUDr. Pytloun: „Nebyly zjištěny ani žádné důvody pro přerušení trestního stíhání či k vydání příkazů k zatčení na obžalované.“Je toto možné? Petr Pithart vyslovil tezi, proč lidé ve volbách odmítli politický systém: „Tady se od začátku nenaplňuje právo, že je nedokážeme vynutit, že tu běhá po svobodě spousta grázlů, to nikdo moc neřešil.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia