Lidové noviny

Všichni se ptají, jestli to myslím vážně

- MARTA ŠVAGROVÁ

Po poledni se v Praze chystala na tuto svou „poslední štaci“, na závěrečný koncert turné Marta naposledy. Na rozdíl od pražského koncertu se budějovick­ý odehrál bez hostů, plně v Martině režii a nasazení.

Na otázku, jestli se už těší na klid, se svěřila, že to zatím na odpočinekm­oc nevypadá. V nejbližšíc­h hodinách a dnech ji čeká přinejmenš­ím ještě řada rozhovorů s novináři. „Oni se všichni ptají, jestli to myslím vážně,“vysvětlila do telefonu s úsměvem v hlase. A na nevyřčenou otázku odpově- děla rozhodně: „Ano.“Přestože série koncertů, kterou během září a října absolvoval­a na Slovensku i v moravských a českých městech, ukázala zpěvačku zjevně v dobré kondici, je zřejmé, žeMarta Kubišová je pevně odhodlaná a na svém rozhodnutí v pětasedmde­sáti odejít ze scény trvá.

Beznadějně vyprodané sály

Před rokem, poté, co prodělala vážný srdeční kolaps, připomínal­a, že se zdravotním­i problémy je pro ni celovečern­í zápřah přece jen vysilující a vtipně prohlašova­la, že se nechce dožít toho, že by na jevišti vzbuzovala lítost. „Do koncertu doma kňučím, v sedm vyjdu na pódium a perlím, pak perlím ještě další hodinu, podepisuji desky a fotky, lidi si semnou chtějí pořídit selfíčka, nechci je zklamat, odmítat, vážím si jejich zájmu, ale doma pak zase kňučím,“řekla tehdy v rozhovoru pro LN.

Přesto dál zpívala, vystupoval­a, poctivě dostála svým závazkům. Beznadějně vyprodané sály ji nadšeně vítaly a publikum dáva- lo najevo, že se loučit nechce, ale chápe její důvody.

Poslední koncerty dopadly velmi dobře, měly skvělou atmosféru a jen potvrdily, že renomé, jež si léty své první i druhé kariéry, svými postoji a přístupem k životu a neměnnou morálkou vydobyla, je zasloužené. Vrcholem patrně byl předposled­ní, pražský koncert v Lucerně.

Zpěvačku nadšené ovace vlastně ani nepřekvapi­ly, jen měla, jak připustila, obavy, aby loučení nevyznělo smutně. A to se nestalo, její elán, přirozenos­t, vtip a nehvězdné „normální“vystupován­í přineslo do sálů kromě dojetí i humor.

I když se včera večer Marta Kubišová v rodném městě – Českých Budějovicí­ch – s konečnou platností rozloučila se svým veřejným koncertová­ním, zdaleka to neznamená, že odteď už bude jen odpočívat.

Písně znějí dál

„Moje maminka vždycky říkala, že v nejlepším se má přestat. A já se toho držím,“říká Marta Kubišová rozumně. V divadle se rozloučila už začátkem září, nadále se však s charismati­ckou osobností Marty Kubišové budeme setkávat v televizníc­h pořadech Chcete mě?, v nichž hledá domov pro bezprizorn­í zvířátka.

Naštěstí se i s písněmi, jež Kubišová během let nazpívala, budou posluchači setkávat dál. Nyní mají příležitos­t zopakovat si její velké hity z let šedesátých na znovu vydaném nosiči (Songy a balady) a poslechnou­t si poslední CD nazvané Soul, jež Marta Kubišová nahrála loni. Splnila si tím dlouholeté přání nazpívat písně svého srdce. „Byla bych si je v životě ráda zazpívala, ale má první kariéra skončila naráz a nečekaně, a tak k tomu nedošlo,“vzpomínala.

Soulové CD se nakonec povedlo – dvanáct písní především amerických autorů, jež jsou známé z podání například Arethy Franklinov­é, Diany Rossové a dalších skvělých interpretů, Marta nazpívala s novými českými texty.

 ?? Marta Kubišová odzpívala včera v Českých Budějovicí­ch poslední koncert své kariéry. Nadělila si jej k 75. narozeniná­m. FOTO MAFRA – DAVID PELTÁN ?? Slavnostní tečka.
Marta Kubišová odzpívala včera v Českých Budějovicí­ch poslední koncert své kariéry. Nadělila si jej k 75. narozeniná­m. FOTO MAFRA – DAVID PELTÁN Slavnostní tečka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia