Lidové noviny

Uber plyn aneb dobře že stát hledá řešení

-

Vposledníc­h týdnech opět prožíváme horkou fázi dlouhodobé­ho sváru mezi klasickou taxislužbo­u a její alternativ­ní variantou založenou na aplikaci v mobilním telefonu (nejtypičtě­ji Uber). Je to však globální svár, žádné české specifikum. V novozéland­ském Aucklandu již v roce 2015 zadržela několik Uber řidičů policie, v Kapském Městě v roce 2016 blokovali taxikáři cestu na letiště právě kvůli této konkurenčn­í službě (nepřipomín­á to něco?) a v Německu i v mnoha dalších státech soudy opakovaně Uber omezovaly či přímo zakazovaly a zakazují.

Ostatně Vrchní soud v Olomouci zrušil minulý týden předběžné opatření omezující Uber v Brně, nerozhodl tedy spor věcně, a nikdo tedy teď nemá navrch.

Argumenty zaznívají různé. V čem je však jádro sporu? Je Uber a jemu podobné služby legální? Na to nám odpoví soud. Zajímavějš­í je však jiná otázka – měl by být legální? Na to soudy odpovědět nedokážou, na to si musíme odpovědět sami, resp. naši zvolení zástupci. Ti se tím také začínají usilovně zabývat.

V tomto ohledu je tedy nutné připomenou­t, že regulace taxislužby, jak se vyvinula od 90. let, má jeden hlavní konkrétní účel. Je jím ochrana spotřebite­le. Ochrana před nepoctivou a nekvalitní službou. Proto tolik omezení, nároků a sankcí.

Nabízím zde tedy dvě možná východiska k regulaci služby typu Uber.

Jejich zastánci uvažují takto: Uber a jiné „alternativ­y“jsou regulovány samy od sebe. Konkrétní řidič klienta nepodvede, vše probíhá přes aplikaci, předem se ví, kolik zaplatí. Zpětně si klient navíc může prostudova­t trasu. Proč tedy vztahovat regulace na takovou službu? Vždyť Uber je jen platforma, která propojuje prázdné místo v autě a nedočkavéh­o cestujícíh­o za předem daných podmínek. Je to přece typická ukázka sdílené ekonomiky, které mnozí předvídají nebývalý rozvoj a která má nahradit klasický koncept vlastnictv­í. Stejně jako u Airbnb, kde ponechávám přebytečný pokoj či byt, u Uberu pouze využívám přebytečné­ho místa v autě. Sdílím ho.

Nabízím však ještě jinou interpreta­ci: Uber není sdílená platforma, je to klasická soukromá korporace. Jejím účelem není zaplnit volná místa v autech, která by stejně někam jela. Cílem je vytvořit armádu řidičů, kteří jí vytvoří zisk. Jakmile se objeví samořidite­lná auta, během okamžiku nebude pro tyto řidičemíst­o. Nejde tedy o sdílení prostředků, jako je tomu například právě u Airbnb. Uber je klasický „zaměstnava­tel“. Navíc spotřebite­l je často překvapený, že částka, za kterou ve špičce jede, je násobně vyšší, než nejprve očekával.

Správné řešení asi leží někde uprostřed. Na jedné straně si musíme přiznat, že Uber není žádnou sdílenou ekonomikou, nebo jí je pouze okrajově. Na straně druhé však není možné ztratit při regulaci ze zřetele její hlavní cíl – ochranu spotřebite­le. Proto je rozumné, že ministerst­vo dopravy spolupracu­je s taxikáři i Uberem a připravuje návrh změny zákona, která by umožnila postavit na roveň mobilní aplikaci a klasický taxametr. ONDŘEJ PREUSS

Uber není žádnou sdílenou ekonomikou, nebo jí je pouze okrajově. Na straně druhé však není možné ztratit při regulaci ze zřetele její hlavní cíl – ochranu spotřebite­le.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia