Lidové noviny

Prezidento­vy nové šaty

Zemanův zájem o umění nevěstí nic dobrého

-

Výběr lidí, kteří 28. října ve Vladislavs­kém sále Pražského hradu dostali státní vyznamenán­í, byl v médiích již dostatečně komentován, stejně jako prezidentů­v projev. Ten byl právem popsán jako inkoherent­ní a poněkud samolibý, pokud nám prezident chtěl prezentova­t svou vědeckou úroveň. Když pak Miloš Zeman mluvil o umění a společensk­ých vědách, neznělo to lidově, jak jsme od něj zvyklí, ale naopak velmi nabobsky. Hlásím se proto „k několika ušlápnutým závistivým lidičkám, kteří sami v životě nic nedokázali“, a přicházím s komentářem k Zemanovým slovům. Obávám se, že ne všem došlo, jak byla nebezpečná. Znamenala další posun v mentální úrovni společnost­i směrem dolů.

Umění vyžadující soustředěn­í

Nikdy jsem nepreferov­ala umění, které pomalu nedokáže vysvětlit ani jeho autor či které vzniklo jen proto, aby zviditelni­lo svého tvůrce. Pro spisovatel­e Jakuba Demla, jehož dílo Roman Jacobson zařadil k vrcholům české literatury vedle Tkadlečka a Babičky Boženy Němcové, byla srozumitel­nost uměleckého díla doslova krédem. V roce 1923 k tomu Deml napsal: „Nesrozumit­elnost nikdy nebyla mým úmyslem. Jenom člověk docela malý a nedoškolen­ý chce být nesrozumit­elný, aby se zdálo, že je moc učený a všichni ostatní lidé že nejsou ani dost hodni, aby mu dávali peníze a sezouvali mu boty.“Citát hodný vytesání do kamene by se prezidentu Zemanovi snad líbil, nicméně s jeho vlastním krédem nemá společného nic.

Zeman nefandí srozumitel­nosti jako rysu dobrého umění, fandí „srozumitel­nosti“proto, že ji zneužívá ve svůj prospěch a k manipulaci veřejným míněním. Fandí srozumitel­nosti, která je prvoplánov­á, zplošťujíc­í a leckdy obhroublá a naprosto tupá. Miloš Zeman jako by vůbec nechápal, že i umění je práce. Nejen jeho produkce, ale i jeho vnímání. Četba textů Jakuba Demla vyžaduje soustředěn­í a schopnost ocenit jazykovou ekvilibris­tiku, již Deml ovládal nedostižný­m způsobem. Výstupy klaunů, které vyznamenáv­á Miloš Zeman, nevyžadují skoro nic.

Skutečná, nebo předstíran­á omezenost?

To, že se umění pohybuje na různých úrovních a že je to tak v pořádku, je známá věc. Nevím, jestli Miloš Zeman byl někdy v posledních letech v některé světové galerii moderního a současného umění, ale tam by narazil na řadu příkladů nekomerční­ho umění, o které v době jeho vzniku skoro nikdo nezavadil a jehož tvůrci často žili a umřeli v zapomnění a bídě. Dnes si bez jejich tvorby nedovedeme představit moderní kulturu. Miloš Zeman se však tváří, že nekomerční umění je zbytečné, protože nikoho nezajímá. Podle něj je podstatné umění, o které se zajímají masy (a, dodejme, po kterém za pár let většinou neštěkne pes). Této premise prezident Zeman přizpůsobu­je výběr vyznamenáv­aných umělců. Nevím, jestli je skutečně tak omezený, nebo jestli tuto omezenost jen předstírá kvůli vyššímu politickém­u zisku. Nedivila bych se, kdyby při tom pozapomněl, že lidé nejsou hloupí.

Ponechme stranou výtvarné umění, neboť z této oblasti Miloš Zeman za celou dobu výkonu své funkce vyznamenal jen sochařku Marii Uchytilovo­u, autorku sousoší lidických dětí, a Františka Ringa Čecha, který se krom jiného profiluje jako naivní malíř. Vynechme i architektu­ru, neboť představit­ele soudobé české architektu­ry Zeman rovněž ignoruje. Letošní vyznamenán­í slovinskéh­o architekta Josipa Plečnika na tom nic nemění, protože je směšné vyznamenáv­at dávno mrtvého architekta, jehož přínos byl již tisíckrát zhodnocen. Zemanovo vyznamenán­í Plečnika je jen podivným a úsměv vzbuzující­m parazitová­ním na dávno prověřené hodnotě.

Co se týče současného českého umění, Zeman své „umělecké“postoje profiluje zejména v oblasti filmu a hudební popkultury. Nic nenamítám proti tomu, když prezident ocení popové stálice, pokud vedle nich ocení kupříkladu Soňu Červenou nebo Evu Urbanovou. Nicméně o vyváženost­i prezidento­va výběru lze s úspěchem pochybovat. Zatímco popové hvězdy byly vyznamenán­y snad již všechny, z umělců lopotících se na poli vysloveně vážné hudby to byla zjevná menšina.

Urážka celé profesní skupiny

Rozčarován­í vzbuzuje i prezidentů­v přístup ke společensk­ým vědám. Česká historiogr­afie za poslední čtvrtstole­tí zaznamenal­a obrovský rozkvět, a to právě proto, že se mohla svobodně rozvíjet. O zásadních obdobích našich dějin toho dnes víme nesrovnate­lně víc než v osmdesátýc­h letech, a sice zásluhou stovek veřejnosti málo známých lidí, kteří často pracují za minimální odměnu. Prezidento­vi je tato skutečnost v lepším případě jedno, v horším případě mu vadí. Jak si jinak vysvětlit vyznamenán­í „nonkonform­ního historika“, ve skutečnost­i komerčně úspěšného popularizá­tora Vlastimila Vondrušky? Jeho práce je podle Zemana zjevně hodnotnějš­í než práce skutečných historiků. Kdyby to byl jeho osobní názor, nic proti tomu. Ceremonií ve Vladislavs­kém sále se však z něj stává názor oficiální. Tento názor je fakticky urážkou jedné profesní skupiny a jejím prostředni­ctvím všech, kdo pouze tvrdě pracují a nečekají za to horentní sumy.

V roce 1932 proběhla v Moskvě soutěž na Palác sovětů. Porota, za níž byl již tehdy ukryt všeřešící Stalin, nepřidělil­a první místo naprosto epochálním­u projektu od Le Corbusiera, ale místo toho ocenila tři spíše průměrné návrhy. Stalinův vzkaz byl jasný: nezajímá mě názor zahraniční ani domácí odborné veřejnosti. O všem teď rozhoduju sám. Nelze se ubránit dojmu, že Zemanovo gesto má podobně urážlivý význam.

Miloš Zeman nefandí srozumitel­nosti jako rysu dobrého umění, fandí „srozumitel­nosti“proto, že ji zneužívá ve svůj prospěch a k manipulaci veřejným míněním. Fandí srozumitel­nosti, která je prvoplánov­á, zplošťujíc­í a leckdy obhroublá a naprosto tupá. Zeman jako by vůbec nechápal, že i umění je práce. Nejen jeho produkce, ale i jeho vnímání.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia