Lidové noviny

Mileniálov­é mění význam slova luxusní

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA Výrobky s visačkou „luxus“už nejsou jen doménou starších zámožných dam. Stále větší roli v něm hrají mladí zákazníci, kteří zcela mění význam pojmu luxusní. Trhem nehýbou jen drahé vozy, archivní vína či šperky nedozírné hodnoty, ale i obyčejné výrobky takzvané pouliční módy.

Americká agentura Bain & Company vytvořila ve spolupráci s asociací Altagamma, sdružující italské producenty luxusního zboží, studii, ze které vyplývá, že se pouliční móda podílela pěti procenty na globálním odbytu luxusního zboží, kterého se letos prodalo za 263 miliard eur (6,7 bilionu korun).

S dalším pětiprocen­tním nárůstem prodeje se počítá do roku 2020. „Zákazníci jsou mladší, což je dobré pro středně- a dlouhodobé období tohoto průmyslu. Mladší generace byla dříve trochu odtržená od luxusních značek,“řekla Federica Levatová, jednatelka Bain & Company.

Značky nyní pochopily, že mladí lidé neholdují blýskavým kabelkám a perfektně padnoucím oblekům, ale dávají přednost pohodlí. Podlehli tak například strohé grafice značky Off-White amikinám Vetements gruzínskéh­o rodáka Demna Gvasalia.

Francouzsk­ý módní dům Louis Vuitton, který je výrobcem slavných kožených kabelek, rozvířil debatu o propojení luxusu a sportovní módy, když s původně skate značkou Supreme vytvořil červenobíl­é ledvinky.

Britský výrobce konzervati­vních béžových pršiplášťů Burberry letos odhodil svou uniformitu a nechal ruského návrháře Gošu Rubčinskéh­o doplnit kabát pro gentlemany o šortky a tepláky.

„Velmi rychle roste trh s luxusními tričky, který představuj­e 2,5 milionu eur. Půlmiliard­ový trh nyní představuj­í gumové pantofle, což je v tomto segmentu velmi neobvyklé,“doplnila Levato- vá. Podle ní dnes pouliční móda představuj­e globální trend, za který může uvolněnějš­í atmosféra v pracovním odívání. To je dnes mnohem shovívavěj­ší k pohodlí než před deseti či patnácti lety.

Módní domy si tak v posledních sezonách aktivně předcházel­y miléniály (generace narozená mezi lety 1986 a 1995) i Generaci Z (lidé narození ve druhé polovině 90. let).

Hvězdy sociálních sítí a další celebrity zvaly do předních řad svých přehlídek. A kromě vyzdvihová­ní samotných výrobků se zaměřily i na výstavbu obchodů, jejichž interiér je jiný podle lokality, kde se nachází.

 ?? Že luxus nemusí znamenat jen kvalitní kůži, ukazují i gumové pantofle od Gucci. K mání jsou v přepočtu téměř za čtyři tisíce korun. FOTO GUCCI ?? Značková pryž.
Že luxus nemusí znamenat jen kvalitní kůži, ukazují i gumové pantofle od Gucci. K mání jsou v přepočtu téměř za čtyři tisíce korun. FOTO GUCCI Značková pryž.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia