Lidové noviny

Pozor na obsah nájemní smlouvy

-

Pravidelný příjem z pronájmu bytu, to je hezká představa. Předpoklad­em ovšem je, že vše bude fungovat tak, jak má. Že budete mít mezi vámi a nájemníkem dobře nastavená pravidla. Při sepisování nájemní smlouvy proto dbejte, aby obsahovala vše důležité.

Základem je správné označení smluvních stran. Detailně také popište předmět nájmu (tedy byt či dům), dobu nájmu, výši a splatnost nájemného i záloh za služby. Na nájem na dobu neurčitou raději zapomeňte, mohli byste si tím způsobit více škody než užitku. Vhodnější je určitě uzavření nájemní smlouvy na dobu jednoho roku, během které si ověříte serióznost nájemce. „Následně lze nájem prodlužova­t formou dodatků,“říká Jiří Lemberka, ředitel právního oddělení Maxima Reality. A nezapomeňt­e ani na pravidla pro zvyšování nájmu a stanovení kauce.

Důležité detaily

Dobré je zanést do smlouvy i souhlas pronajímat­ele s případnými změnami bytu provedeným­i nájemcem. „A to včetně dohody, zda bude tato změna při skončení nájmu ponechána, či zda musí nájemce uvést byt do původního stavu,“radí Lemberka. Vhodné je i uvést počet členů domácnosti a výhrady souhlasu s přijetím nového člena domácnosti.

„Naopak třeba zákaz chovu zvířat, kouření, návštěv či podnikání v bytě ze zákona uvést do nájemní smlouvy nelze,“upozorňuje advokátka Barbora Israeljan Mokrošová.

Stejně tak nemůžete nájemníkov­i zakázat, aby se do bytu přihlásil k trvalému pobytu. „Zákon o evidenci obyvatel totiž k přihlášení k trvalému pobytu souhlas majitele bytu či domu nevyžaduje,“říká Mokrošová. Stačí tedy, když na ohlašovně předloží nájemní smlouvu, a úřad ho k trvalému pobytu přihlásí a vlastníka domu či bytu o tom jen vyrozumí. „Dodejme, že tato skutečnost nemůže být důvodem k výpovědi,“varuje Lemberka.

Jiná situace nastává u družstevní­ch bytů. Jejich majitelem je totiž bytové družstvo, člen bytového družstva je tu v nájmu.

Podnájem má jiná pravidla

„V případě přenechání k užívání někomu dalšímu půjde o podnájem. A s tím musí vždy souhlasit majitel, tedy bytové družstvo,“vysvětluje Mokrošová. A doplňuje, že konkrétní podmínky pro podnájmy si družstvo může upravit ve stanovách.

Jedna výhoda tu ale je. Podnájem na rozdíl od nájmu nechrání zákon. Například tak můžete podnájemní smlouvu vypovědět bez udání důvodu, zakázat domácí zvířata či podnikání v bytě. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia