Lidové noviny

Za každý pokácený strom vysadíme jeden nový

- FRYŠTÁK (Zlínský kraj)

Zeleň v našem městě je pro nás velmi důležitá a péči o ni věnujeme velkou pozornost. Pravidelně stromy kontroluje­me jak vizuálně, tak na základě odborných posudků určujících jejich aktuální zdravotní stav.

Dali jsme si záležet

Jsme i pod drobnohled­em ochránců zeleně, kteří si však nepřipoušt­í, že velké a přerostlé stromy mohou způsobit velké problémy, především škodu na majetku a zdraví osob. Letos jsme se museli bohužel potýkat s větví stromu spadlou na rodinný dům, která naštěstí ,,jen“poničila střechu. To nás utvrdilo v tom, že přerostlá zeleň může být velmi nebezpečná a někdy je lepší ji pokácet, aby se předešlo velkým problémům. Za každý pokácený strom je vždy určena náhradní výsadba – strom nový.

Letos jsme si v rámci projektu Květinové město dali hodně záležet na výsadbě nové zeleně a zvelebován­í města v podobě květinovýc­h záhonů, na úpravě stávajícíc­h a výsadbě nových různobarev­ných keřů, ale také stromů v různých lokalitách města.

Motýlí louka

V současné době realizujem­e též projekt Motýlí louka, zahrnující výsadbu kvetoucích keřů a květin s doplňující­mi informační­mi tabulkami o vysazených keřích a květinách a také o motýlech na ně sedajících. Snažíme se tak o osvětu našich občanů v oblasti zeleně a životního prostředí.

Co se týče údržby lesních porostů, o tu se stará náš lesní hospodář. Porosty jsou řešeny podle zákonů, vyhlášek a pravidel, řídí se lesním plánem a osnovou. Samozřejmě musíme řešit nahodilé situace vyplývajíc­í např. z napadení kůrovcem. Jako po každé těžbě, i v těchto případech následuje obnova lesních porostů formou nové výsadby.

 ?? Starosta města Fryšták, nestraník za KDU-ČSL ??
Starosta města Fryšták, nestraník za KDU-ČSL

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia