Lidové noviny

Košatou lípu máme i v obecním znaku

- JANŮV DŮL (Liberecký kraj)

JAN MAŠEK

Janův Důl leží v nádherné přírodě Lužických hor, na dohled od Ještědu. O zeleň tedy nemáme nouzi. Obec je obklopena loukami a lesy, které lákají k toulkám. Přímo skrz Janův Důl vede turistická značka a také cyklostezk­a. Protože chceme, nejen aby se k nám turisté vraceli, ale aby se u nás dobře žilo i nám usedlíkům, snažíme se stále nabízet něco navíc a zvyšovat komfort žití v obci.

Loni jsme například začali s výstavbou sportovníh­o centra, které dnes nabízí jak moderní areál pro míčové hry či zázemí pro hasičské sporty, tak dětské hřiště. Obě části jsou od sebe oddělené cestou. Již od počátku jsme plánovali, že ji olemujeme stromy, aby v budoucnu především dětskému hřišti poskytly příjemný stín.

V této souvislost­i jsme se začali zabývat tím, jak obecní zeleň systematic­ky zvelebit celkově a dostat na určitou estetickou úroveň tak, aby změny koncepčně za- padly do charakteru krajiny. Nechali jsme si proto odborníkem vypracovat plán skladby zeleně a postupně jsme jej de facto svépomocí realizoval­i.

Historie obce sahá do 16. století. Ze záznamů víme, že tu dlouhodobě býval obecní ovocný sad, dnes již bohužel zaniklý. Nadchli jsme se pro myšlenku tento společný prostor opět vybudovat a začali shánět peníze. Náš záměr zaujal i grantovou komisi Nadace ČEZ, takže jsme z programu Stromy získali téměř dvě třetiny potřebných peněz. Loni na jaře jsme pomocí dobrovolní­ků ve stráni vysázeli jabloně, hrušně, třešně, ořešáky a švestky a na jejím úpatí rybízové keře. Další dobrovolní­ci se postarali o výsadbu stromořadí u sportovníh­o centra – vysadili mladé lípy, javory a také okrasné keře tavolníky. Lípy jsme vybrali záměrně, protože máme jednu košatou v obecním znaku. Navíc krásně voní a lákají včely, což se bude hodit i pro náš nový sad. Javory zase poskytují stín a na podzim hrají všemi barvami.

Krom zmíněného nadále pokračujem­e ve výsadbě a obnově zeleně i v jiných lokalitách obce a několik dalších projektů nás ještě čeká.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia