Lidové noviny

Postup? České kluby musí začít vyhrávat

- MILOSLAV NOVÁK

PRAHA Plzeň, Slavia a Zlín odehrají čtvrtá utkání letošního ročníku Evropské ligy. Přidá některý z českých klubů vítězství, kterých mají tak zoufale málo?

Všechna česká mužstva v soutěži mají za sebou dohromady devět utkání, z nichž jen dvě byla vítězná. Na výhru dosáhly jednou Slavia a jednou Plzeň, jinak sbírají remízy a porážky.

Pokud chtějí myslet na postup do jarní vyřazovací části, je nejvyšší čas začít vyhrávat. Slavia a Plzeň hrají doma, Zlín odcestoval do Kodaně.

Plzeň začíná od začátku

Nebyl to pěkný pohled, když před dvěma týdny nejslabší celek švýcarské ligy porazil suveréna české nejvyšší soutěže.

Plzeň na hřišti Lugana zklamala a inkasovala tři góly, přesto není její pozice ve skupině G vyloženě špatná.

Na prvním místě je odskočený rumunský FCSB, někdejší Steaua Bukurešť dosavadní tři utkání vyhrála. Plzeň, Lugano a Beer Ševa mají po třech bodech.

Dnes proti Luganu je Plzeň vel- kým favoritem, přestože se její soupeř po víkendové výhře nad Lucernem posunul na předposled­ní místo švýcarské ligy. Doma poslední dvě pohárová utkání vyhrála shodně 3:1, a to proti Larnace a Beer Ševě.

„Ve skupině začínáme od začátku. Teď máme výhodu, že hrajeme dva zápasy doma. Lugano se vrátilo do hry o postup, což může být zajímavé. Z tohoto pohledu se o druhé místo asi bude hrát až do konce,“prohlásil trenér Pavel Vrba.

Zlín a remízová skupina

Ve skupině F se odehrálo šest utkání, z nichž pět skončilo remízou. Jen Lokomotiv Moskva dokázal vyhrát, když doma porazil Zlín. Ten ve středu dopoledne odcestoval do Kodaně, kde ho čeká souboj s favorizova­ným FC. První vzájemný duel před dvěma týdny v Olomouci skončil 1:1, souboj poznamenal­o přerušení zápasu kvůli mlze.

„Čekám úplně jiný zápas, pro nás těžší. Možná nás trochu podcenili, teď si dají pozor a doma budou určitě silnější,“řekl před středečním odletem záložník Vukadin Vukadinovi­č.

Kodaň s českým stoperem Michaelem Lüftnerem je v dánské lize po čtrnácti kolech až pátá, na čelo ztrácí osm bodů. Z posledních šesti soutěžních utkání vyhrála jediné.

Zlínu, který hraje Evropskou ligu poprvé v historii, se ale venku nedaří, letos z devíti zápasů zvítězil jen v českém poháru v Písku.

„Naposled v lize na Bohemce jsme byli lepší, měli smůlu, jinak bychom vyhráli,“poznamenal Vukadinovi­č. „S Kodaní jsme v Olomouci odehráli dobrý zápas, měli jsme na vítězství.“

Přestože v předchozíc­h třech zápasech Evropské ligy nevyhrál, má Zlín pořád slušnou šanci na postup. V tabulce má jen o bod méně než Kodaň s Šerifem Tiraspol, na vedoucí Lokomotiv ztrácí tři body.

„Dokud tu možnost máme, tak se o ni budeme rvát. Nenecháme jim nic zadarmo a v Kodani chceme něco urvat. Tým na to máme. Poučili jsme se ze zápasu vMoskvě, budeme hrát úplně jinak,“zdůraznil Vukadinovi­č.

Na Lokomotivu prohrával Zlín už po minutě, po čtvrt hodině to bylo 0:3...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia