Lidové noviny

Hvězdná kariéra v ohrožení

- ONDŘEJ KOPŘIVA

PRAHA Atletický svět by měl zpozornět. Jedna z jeho nejzářivěj­ších hvězd, jihoafrick­ý běžec Wayde van Niekerk, se kvůli vážnému zranění ocitla v situaci, která může zásadním – a negativním – způsobem ovlivnit její vynikající, ale stále také velmi slibnou kariéru.

Důvodem není příliš tvrdý trénink ani kolize při závodě, pětadvacet­iletý van Niekerk se zranil při exhibičním ragbyovém zápase v rodném Kapském Městě. Van Niekerk podle jihoafrick­ých médií nikým neatakován uklouzl na trávníku a s bolestivou grimasou zůstal ležet. Diagnóza? Přetržený přední zkřížený vaz a poranění obou menisků pravého kolene.

V úterý se podle agentur měl podrobit operaci ve vyhlášené Steadmanov­ě klinice v coloradské­m Vailu, bližší informace však zatím chybí.

„Šance na návrat na vrcholnou úroveň určitě je. Pokud se jedná o rupturu předního zkříženého vazu a byla nutná plastika, dá se do pořádku,“odpovídá na otázku, zda jde o zranění ohrožující kariéru, MUDr. Jiří Neumann, lékař dlouhodobě pečující o elitní české sportovce na největších akcích včetně olympiád v Londýně či Riu.

Neumann však upozorňuje na velmi dlouhou dobu rehabilita­ce, která se pohybuje okolo šesti až devíti měsíců. Van Niekerk tak určitě vynechá jihoafrick­ý národní šampionát v březnu, hry Commonweal­thu v dubnu, ale hlavně prestižní podniky Diamantové ligy. „Sportovní medicína, trau- matologie a ortopedie je na takové výši, že pevně věřím v návrat a nemyslím si, že by to sportovce mělo nějak výrazně limitovat,“říká Neumann s tím, že podobné zranění je typické spíše pro fotbalisty a zkušenost s atlety chybí. „Když se podíváte na jakoukoliv fotbalovou jedenáctku, třetina z ní je po plastice vazů,“říká Neu- mann. Odhadovat van Niekerkovu budoucnost je obtížné i kvůli nedostateč­ným informacím o nehodě. Ta se měla stát už 7. října, atlet ji ale svým fanouškům sdělil na sociální síti Twitter až v úterý 31. října – tedy v den plánované operace. „Zapomeňte na to, že ta informace, kterou máme, je stoprocent­ní,“upozorňuje MUDr. Neumann na možnou taktiku van Niekerkova týmu.

Světový rekordman a olympijský vítěz v běhu na 400 metrů Wayde van Niekerk si vážně poranil koleno a jeho budoucnost je nejistá. Sportovní lékař MUDr. Jiří Neumann věří, že se atlet dokáže vrátit zpátky na vrchol.

„Vrátím se silnější“

Jisté je, že atletický svět bude Jihoafriča­novu rehabilita­ci sledovat s velkým napětím. Pětadvacet­iletý běžec nese totiž velkou tíhu očekávání: po odchodu jamajského sprintera Usaina Bolta, jenž po letošním mistrovstv­í světa ukončil kariéru, se stává ikonou sprintersk­ých disciplín. Van Niekerk právě tento šampionát ovládl ve své parádní disciplíně, běhu na 400 metrů, na poloviční trati při-

Zapomeňte na to, že ta informace je stoprocent­ní. Pokud se ale jedná o rupturu předního zkříženého vazu, tak se dá do pořádku.

dal stříbro. Doma už má zlatou medaili z loňské olympiády, kde přidal světový rekord 43,03 sekundy, a další světové zlato na čtvrtce z roku 2015. Je jediným atletem v historii, jenž dokázal zaběhnout stovku pod 10 sekund, dvoustovku pod 20, třístovku pod 31 a čtyřstovku pod 44. Rekord na netradiční, 300 metrů dlouhé trati vytvořil na letošní Zlaté tretře v Ostravě.

„Je to sport a takové věci se stávají. Věřím, že mám kolem sebe lidi, včetně lékařských kapacit, kteří se pokusí o co nejhladší průběh,“stojí ve van Niekerkově oficiálním vyjádření. Po operaci by měl rehabilito­vat na zmíněné klinice ve Vailu, v katarském Dauhá i doma v Kapském Městě. „Budu chvíli mimo dráhu. Ale vrátím se silnější,“slibuje van Niekerk.

 ?? Van Niekerk vybojoval v Londýně zlato ze čtyřstovky a stříbro z dvoustovky. FOTO ČTK ?? Ovládl mistrovstv­í světa.
Van Niekerk vybojoval v Londýně zlato ze čtyřstovky a stříbro z dvoustovky. FOTO ČTK Ovládl mistrovstv­í světa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia