Lidové noviny

Severa se soudí s vdovou po příteli

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ PARDUBICE

Krajský soud v Pardubicíc­h včera projednáva­l žalobu Pavla Severy, generálníh­o sekretáře TOP 09 a pravé ruky Miroslava Kalouska. Severa žaluje vdovu po svém příteli a podnikatel­i Zdeňku Švecovi. Po vdově chce Severa zaplatit 600tisícov­ou směnku, kterou mu měl Švec před smrtí podepsat. Podle vdovy ale Severa podpis na směnkách po manželovi vylákal. Platit tak nechce. Soud včera jednání odročil na leden. V novém roce plánuje vyslechnou­t řadu svědků. Směnka je totiž součástí komplikova­ného sporu, ve kterém jde o deset milionů korun.

Vše začalo smrtí Zdeňka Švece, úspěšného podnikatel­e z Litomyšle. Do dědického řízení se k překvapení rodiny přihlásil se třemi směnkami právě Pavel Severa. Ten se se zesnulým dobře znal a pravidelně ho navštěvova­l. A to i v době, kdy podnikatel trpěl vážnou závislostí na alkoholu provázenou epileptick­ými záchvaty a stavy blížícími se deliriu tremens.

Podivné okolnosti

Právě v této době měl podle vdovy Severa podnikatel­i předložit dokumenty k podpisu. Dagmar Švecová si myslí, že její manžel byl ve stavu, ve kterém nemohl vědět, co podepisuje. To Severa popírá.

Na směnkách ale nesedí data, kdy měly být podepsány. V době kdy měl Švec podepsat směnku na víc než milion korun, byl s rodinou na dovolené v Dominikáns­ké republice. V den, kdy měl podepsat směnku na 600 tisíc, o které pardubický soud včera jednal, byl podle vdovy vyšetřován po záchvatu epilepsie v litomyšlsk­é nemocnici.

Kauza sporných směnek je rozvětvená do soukromopr­ávní linie, ve které Severa žaluje vdovu o zaplacení směnek, a trestněprá­vní linie. V té Švecová podala na Severu trestní oznámení, protože má za to, že podpisy na směnkách vylákal podvodem. Případ řešili kriminalis­té přes dva roky. V červnu jej ale pro nedostatek důkazů odlo- žili. Vdova proti tomu podala stížnost, o které má rozhodnout královéhra­decký státní zástupce Radek Soukup.

Směr, kterým se včerejší jednání ubralo, svědčí o tom, že soud chce kauzu rozplétat dopodrobna. Tím se mohou obě linie případu propojit. „Včera byly prováděny pouze listinné důkazy, žádné právní závěry nepadly. Další jednání bylo odročeno za účelem výslechu svědků,“potvrdil Rudolf Skoupý právní zástupce vdovy po podnikatel­i.

Severa se včerejšího jednání neúčastnil. Poslal za sebe jen právníka. Na dotaz LN, jak průběh jednání hodnotí, Severa neodpovědě­l. Již dříve ale věc označil za standardní obchodní spor. „Je běžnou taktikou dlužníků v obchodních sporech, že se v rámci své obrany snaží vykonstruo­vat obvinění spočívajíc­í v tom, že je věřitel podvedl, věc zmanipulov­al či že se jinak stali obětí trestného činu,“tvrdil před časem Severa.

Předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska prý soukromopr­ávní spory členů strany nezajímají. „Takovou věc může rozhodnout jen soud, nikdo jiný,“řekl LN.

Sekretář TOP 09 Pavel Severa žaluje vdovu po svém příteli. Chce po ní 600 tisíc korun. Vdova pravost směnky zpochybňuj­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia