Lidové noviny

Nahrávka odhaluje, jak vláda prodávala

-

Ministr financí Bohuslav Sobotka získal už na podzim 2003 posvěcení od vlády, aby jednal o prodeji OKD výhradně a jen se společnost­í Karbon Invest, která už v podniku ovládala většinový podíl a chtěla zbytek. Panovala obava, vyjadřovan­á především lidmi z ČSSD, aby transakce neskončila propouštěn­ím horníků a nevrhla region do problémů, protože podnik patřilmezi největší zaměstnava­tele v kraji. V jeho vlastnictv­í bylo také 44 tisíc havířských bytů a na jeho produkci závisel navazující průmysl.

Také ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD) dostal u soudního líčení otázku, proč vláda neprodala podíl za 3,1 miliardy, což nabí- zela Penta. „To určitě ne. Vláda prodala akciový podíl za 4,1 miliardy korun, což byla částka podstatně vyšší než nabídky jiných subjektů,“řekl Urban u soudu.

To však exministr smíchal dvě události – definitivn­ě o prodeji podílu rozhodla v září 2004 Grossova vláda za zmíněných 4,1 miliardy. Jenže na popisované­m záznamu jednání Špidlova kabinetu z března padlo rozhodnutí prodat za 2,25 miliardy. K navýšení došlo až poté, co takhle laciný odprodej zarazil antimonopo­lní úřad.

Nicméně i cena 4,1 miliardy se žalobcům jeví jako hrubě podhodnoce­ná.

Nechci do tepláků

Informací o nabídce Penty se Sobotka před třinácti lety postaral o vypjatou debatu, jak dokládá zveřejněný záznam. Od ministrů zaznívaly obavy z vězení. Hovořili i o riziku, aby se stát nedostal do ještě nevýhodněj­ší pozice nebo aby nový majitel nesnižoval počty zaměstnanc­ů.

Pochybnost­i o správnosti postupu vyjádřil například již zesnulý ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD). „Nechtěl bych skončit v teplácích. Trošku přeháním, ale chci mít prostě klidnější spaní,“říká na záznamu.

Přesto kabinet Vladimíra Špidly (ČSSD) prodej za částku 2,25 miliardy pro Karbon Invest schválil hlasy dvanácti z celkem šestnácti přítomných ministrů. Čtyři se zdrželi, ale není možné jednoznačn­ě říci, kteří to byli. Nahrávka končí před samotným hla- sováním a v usneseních z vlády se nikdy nepíše, kdo jak hlasoval, pouze v jakém poměru to bylo.

Vyjednáván­í s Karbonem, za kterým tehdy stáli podnikatel­é Viktor Koláček a Petr Otava, původně začínala na miliardě. Poté, co si stát objednal znalecký posudek, se cena vyhoupla na 2,25 miliardy. „S touto nabídkou předkládám­e materiál do vlády, aby rozhodla o prodeji podílu společnost­i Karbon Invest v rámci exkluzivní­ho jednání,“uvedl před lety Sobotka. Za prodej podílu za tuto cenu se postavil ministr průmyslu Urban coby spolupředk­ladatel materiálu.

Trestního stíhání se nebojte

Rozjitřeno­u debatu ve Strakově akademii zahájil zmíněný Dostál. Na něj se totiž obrátila skupina so- ciálnědemo­kratických poslanců s několika dotazy, aby je vznesl i na vládě.

Zajímalo ho například, jestli jsou součástí ocenění OKD i dceřiné společnost­i. Právě nezahrnutí tří desítek dceřiných firem do posudku klade za vinu žalobce znalci Rudolfu Douchovi.

Dostál vznesl ještě jednu otázku: „Všichni víme, že majitelé Karbon Investu mají sděleno obvinění, že vyvedli z OKD 1,6 miliardy korun ve svůj prospěch. Z toho vyvozuji, že o tuto částku zřejmě znehodnocu­jí i stávající majetek státu. Tedy jak toto bylo bráno v úvahu?“

Policie v roce 2003 Koláčka, Otavu i někdejšího předsedu představen­stva OKD Jana Przybylu zatkla a obvinila je, že nevý- hodnými obchody doly poškodili. Až o šest let později je soud obžaloby zprostil.

O březnovém večeru se Dostál dozvěděl, že to podle informací ministra vnitra Stanislava Grosse žádný neblahý vliv mít nebude. Hovořil prý s vyšetřovat­eli případu a obvinění podnikatel­ů, kterým chce vláda prodat balík akcií OKD, není problém. „Spíš si myslím, že je to politická záležitost, jestli si vláda dovolí, či nedovolí prodat tomu, kdo je trestně stíhán a má sděleno obvinění,“uvedl tehdy Stanislav Gross.

Počet členů vlády, kteří pochyboval­i o vhodnosti prodeje Karbonu, bylo víc. Jedním z nich byl tehdejší ministr pro místní rozvoj Pavel Němec (US-DEU).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia