Lidové noviny

Vyhazovy je nespasí

Brněnská „protipokro­ková“kocovina ČSSD

-

Vsobotu v Brně delegáti městské konference ČSSD vyloučili ze strany Jakuba Patočku. Byl to čistý výraz pomsty jedné stranické frakce vůči nepohodlné­mu členovi poté, co předseda strany Sobotka už nemůže držet nad prominente­m ochrannou ruku. Máme se tím vůbec zabývat, jakou to má relevanci pro nestraníky? Něco se najde.

Pan Patočka v reakci ukazuje vlastní aroganci a naprostý nedostatek loajality vůči straně: „Formálně neplatné rozhodnutí městské konference nicméně přijímám i s úlevou. Zbavuje mě sebemenšíh­o stínu podezření, že mám něco společného se současnou reprezenta­cí ČSSD v Brně...“I vůči svým brněnským spolustran­íkům se chová dost přezíravě: „Vždy jsem se cítil především členem evropské sociálněde­mokratické strany a snažil jsem se přispívat k tomu, aby se ČSSD začala více podobat svým evropským – tedy západoevro­pským, nikoli východoevr­opským – protějškům.“Přeloženo: vy brněnské nuly, mně, Jakubu Patočkovi, nesaháte ani po kotníky, já jsem evropský nadčlověk, vy východní nýmandi.

Pokud pan Patočka podobně jednal i v přímém styku se svými spolustran­íky, nelze se divit, že jej s takovým gustem vyloučili. Ano, v téhle straně vládnou divné vnitrostra­nické mravy. Možná se Brněnští báli konkurenta, který se vrátí do Brna poté, co v Praze vyschnou penězovody, možná hledali jen obětního kozla, na kterého by svalili porážku.

Každopádně strana nemá ani řešení, ani lidi, podívejte se na „vzorového“Patočku, jak je mu úplně lhostejné, jak skončí brněnská organizace, když už zde nemůže být po jeho. Jakub Patočka politickým idealistou nikdy nebyl. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia