Lidové noviny

V jejich čele táhnou krampusové,

Kterým se v posledních letech v Česku nebývale daří. Pochody se letos konají na mnoha místech, příští sobotu je můžete vidět třeba v Židlochovi­cích nebo ve Žďáru nad Sázavou.

-

erti z českých pohádek jsou většinou špinaví a přihlouplí moulové, kteří kdekomu zbaští kdeco, s krampusy ale není radno si vůbec začínat. Démonická strašidla přišla na svět v Alpách, patří k jihoněmeck­ému a rakouskému folkloru a od ušmudlanýc­h českých pekelníků se na první pohled liší děsivým vzhledem. Každý krampus nicméně představuj­e Krampusové mají jediný úkol: trestat zlobivé děti. Jejich čas přichází kolem Mikuláše, ale někde je můžete potkat už dřív – třeba v Židlochovi­cích, které zaplaví při takzvaném Pochodu pravých čertů v sobotu 25. listopadu v podvečer. Akci předchází jarmark, který začne už dopoledne; nakoupit tu můžete keramické hrníčky, adventní dekorace a věnce, svícny, perníky, výrobky ze dřeva i ovčí vlny. K tomu samozřejmě můžete mlsat obvyklé lahůdky. O doprovodný program se postarají Komedianti na káře, před pátou hodinou uvidíte obřího čerta v pohybu a v půl šesté se pak vydají na pochod na pochod městem samotní krampusové. Očekává se 120 masek z rakouských krampusáck­ých skupin Reichra- minger Hintergebi­rgsteufel, Waldzeller Woidteifln, Zarathos Teufel a Krampusver­ein Diabolos Sandl. To nejdůležit­ější se bude odehrávat na náměstí Míru a v blízkých ulicích.

Zatímco v Židlochovi­cích se na čerty podíváte zdarma (a dá se očekávat obrovská tlačenice, akce už má několikale­tou tradici), ve Žďáru nad Sázavou se ve stejný den bude za podobnou po- dívanou platit. Organizáto­ři nestojí o tlačenici, důležitějš­í prý je, aby všichni dobře viděli. Počítá se s několika desítkami masek, a to jak tradičních krampusů, tak „místních čertů“. Kvůli obrovskému zájmu se akce už dokonce přeložila z původně naplánovan­ého místa na nové: děsiví čerti budou obcházet ovál běžecké dráhy ve sportovním areálu za žďárskou sokolovnou na Doležalově náměstí. Jinak je ale jarmek impozantní akce spojená s předvádění­m řemesel a lidových tradic. Těšit se můžete na bohatou nabídku regionální­ch dobrot a rukodělnýc­h produktů, na nejpěknějš­í betlém, nejhezčí figurku z kynutého těsta, nejlepší slivovici či kysané zelí. Háček má jarmek stejný jako všechny ostatní akce, kde se rojí krampusové: dospělí si je náramně užijí, ale s menšími dětmi si návštěvu dobře rozmyslete. Zkušenosti a dětští psychologo­vé velí, že byste na pochody čertů neměli brát děti mladší než zhruba sedmileté, někde dokonce pořadatelé zakazují přijet na akci s kočárkem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia