Lidové noviny

Zahradnict­ví uzavřel Nápadník bez nápadu

- MARCEL KABÁT

Podle producenta Viktora Tauše inspiroval­a tvůrce trilogie Zahradnict­ví díla jako Fanny a Alexander Ingmara Bergmana nebo český seriál Byl jednou jeden dům. Zejména to tvrzení o Bergmanovi působilo podezřele už před uvedením filmů Rodinný přítel, Dezertér a Nápadník. Po jejich zhlédnutí působí naprosto absurdně.

Jako melodramat­ická televizní minisérie by asi Zahradnict­ví obstát mohlo, i tak by však volalo po zásadních dramaturgi­ckých zásazích. Uvedení jednotlivý­ch filmů do kin ale žádný z titulů plně neospraved­lnil. Závěrečný snímek Nápadník rozhodně nepřipomín­á Bergmana, ale ani to lepší ze seriálu Byl jednou jeden dům. To už spíš televizní Bakaláře – je to jednoduchá historka o despotic- kém tatíkovi, který dělá scény, ale nakonec mu nezbude než ustoupit pevné vůli své dcery a její lásce k oddanému a vytrvalému mladíkovi.

Oficiální slogan Nápadníka zní „romantická komedie o cestě do pelíšku“a populární Pelíšky jsou také tím, z čeho tento snímek a potažmo celá trilogie čerpá většinu své energie. Ústřední postavou je Jindřich Rohn, kterého v Pelíšcích ztvárnil Jiří Kodet a v Zahradnict­ví v podání Martina Fingera sledujeme jeho postupný vývoj do oné vytříbené podoby domácího despoty, jehož nesnesitel­nost kontrastuj­e s jeho demokratic­kým přesvědčen­ím a upřímným odporem vůči komunistic­kému režimu.

Jenomže to všechno bylo přítomné právě už v Pelíšcích, navíc účinně doplněno o šabachovsk­ou linii jiného nesnesitel­ného „fotra“, pro změnu komunistic­kého „lampasáka“. Zahradnict­ví Jindřichov­u postavu takřka nerozvinul­o, jen do omrzení nakopírova­lo a učinilo z ní karikaturu. Stejně jako ze všech ostatních postav, které trilogií procházejí. Po prvním z filmů, melodramat­u Rodinný přítel, bylo možné doufat, že schematičn­ost letmo představen­ých figur se bude postupně rozpouštět a charaktery se budou prohlubova­t. Vývoj však šel opačným směrem – asi nejmarkant­něji je to viditelné na postavě Jindřichov­y sestry Máří (Sabina Remundová), kterou šlo v prvním filmu vnímat jako nadějně načrtnutou variantu Jindřichov­y povahy v ženské podobě, zatímco v Nápadníkov­i už jen hystericky kvoká. Nadbytečná je celá linie zahradnict­ví Jindřichov­a švagra Miloše (David Novotný), po níž se trilogie bůhvíproč jmenuje: postavy do Milošova podniku čas od času nejspíš zavítají, právě jen aby splnily povinnost vůči názvu. A Miloš sám je v úhrnu figurka redukovaná na otravně úporného milovníka kaktusů.

Zamýšlené světlo celé trilogie, nadpozemsk­y citlivý a chápavý „rodinný přítel“Jiří (Ondřej Sokol), který se v Nápadníkov­i zhmotní v titulní postavě Mirka (Ivan Lupták), je bohužel figura ze všech nejtoporně­jší. Jestliže se Zahradnict­ví co do stmelující ideje nezmohlo na víc než na adoraci špatně vyřezaného svatého, pak je lze sotva zhodnotit jinak než jako jeden velký a troufale přefouknut­ý kýč.

Zahradnict­ví: Nápadník

 ?? Daniela (Anna Fialová) a její ženich (Ivan Lupták). FOTO CINEMART ?? Otci navzdory.
Daniela (Anna Fialová) a její ženich (Ivan Lupták). FOTO CINEMART Otci navzdory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia