Lidové noviny

Cipískovy kroužky

Volby nejsou reality show a musejí se dělat pořádně

-

Nemusíme se bát ruských hackerů, české volby jsme si zvládli docela úspěšně nabourat sami. To, co volební komise a za hlasování odpovědné ministerst­vo vnitra předvedly se sčítáním lístků a kroužků, by se dalo označit za komedii. Kdyby ovšem nešlo o jednu z nejdůležit­ějších akcí, kterou má stát vůbec na starosti. Bohužel se ale naše volby mění v nepříliš dobře produkovan­ou reality show. Statistici se předhánějí, jak rychle zveřejní první výsledky, zoufalí televizní moderátoři hypnotizuj­í v přímém přenosu z virtuálníh­o studia pověstné sloupcové grafy a národ skoro ani nedýchá v očekávání, kdy se konečně pohnou.

Nedá se pak ani moc zlobit na dobrovolní­ky ve volebních komisích, že pod tlakem dělají chyby, neotáčejí lístky, špatně sčítají kroužky u kandidátů. Většinou jde o studenty nebo penzisty, kteří si chtějí o víkendu přivydělat pár stovek. Chybí jim správné proškolení, elementárn­í štábní kultura, dokumentac­e vypadá jak z banánové republiky a volební lístky končí doslova v krabicích od banánů. Můžeme být jen rádi, že alespoň vyřadili žertovný lístek se jmény pohádkovýc­h postaviček, na kterém preferenčn­í hlas dostali i Rumburak či Cipísek.

Ministerst­vo vnitra je ovšem naopak plné profesioná­lních úředníků placených z našich daní a pro ně neexistuje absolutně žádná omluva za šlendrián, který při přípravě voleb předvádějí. Tím spíš, že se přešlapů dopustili i při minulých a současných prezidents­kých kandidatur­ách. Na aktuální chybu se přitom přišlo jen s obrovským štěstím pozorností jednoho voliče a je otázka, kolik chyb zůstalo neodhalený­ch. Výkon statistick­ého úřadu a jeho dodavatelů, kterému spadl web, na který možná zaútočili hackeři, možná jen informací chtiví občané, už snad ani nestojí za řeč.

Ministerst­vo stále ještě v čele s Milanem Chovancem (ČSSD) nemusí budovat jednotku proti hackerům, nemusí ani měnit zákony, musí začít dělat pořádně svou práci. Ne, není namístě zpochybňov­at celé volby, je namístě je začít brát vážně. Nebo si příště zvolíme toho Cipíska. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia