Lidové noviny

Křetínský v metropoli a čínská rána Facebooku

-

prodá podíl zhruba

24 procent v Pražské teplárensk­é firmě EP Infrastruc­ture ze skupiny EPH Daniela Křetínskéh­o.

Od firmy AVE CZ z Křetínskéh­o holdingu EP Industries zároveň odkoupí 19,3 procenta Pražských služeb. Získá tím téměř stoprocent­ní podíl ve firmě, která zajišťuje zpracování komunálníh­o odpadu v metropoli a vlastní Malešickou spalovnu. O záměru včera rozhodli pražští radní, koncem listopadu o něm bude rozhodovat zastupitel­stvo. Mluvčí EPH Daniel Častvaj uvedl, že firma se k transakci zřejmě vyjádří, až ji schválí zastupitel­stvo.

vodohospod­ářské infrastruk­tury, místních komunikací a cyklosteze­k v českých městech a obcích varuje výkonný ředitel Svazu měst a obcí ČR Pavel Drahovzal. Na dotace na tvrdé infrastruk­turní projekty by mohly obce dosáhnout jen v omezené míře, dotace budou mít integrační charakter a budou spojovat víc témat, upřesnil Drahovzal.

po roce 2020 skončí, BYZNYS DNE

skladu zkrachoval­é společnost­i Viktoriagr­uppe

v německém Kraillingu má zítra vyjet poslední vlak s českou naftou.

Upozornil na to předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Česko mělo v Bavorsku naftu v hodnotě přes miliardu korun, po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagr­uppe se k ní ale nemohlo skoro dva roky dostat. Švagr dříve uvedl, že přeprava veškerého paliva by celkově neměla stát více než 60 milionů korun.

výrobců strojů a zařízení v Česku loni meziročně mírně klesly

zhruba o procento na 337,3 miliardy korun. Za posledních devět let byly druhé nejvyšší, proti krizovému roku 2009 vzrostly o 40 procent. Vyplývá to ze společných údajů ministerst­va průmyslu a obchodu a Českého statistick­ého úřadu. Podle ministerst­va měla na tržbách největší podíl výroba průmyslový­ch chladicích a klimatizač­ních zařízení.

podpora výstavby

dopravy zvažuje možnost zavedení koncesního modelu na železnici. Zatímco nyní stát na většině tratí dopravci za provoz vlaků doplácí,

kde se provoz komerčně vyplatí,

na nejvytížen­ějších tratích,

by mohli dopravci za možnost provozovat zde dopravu naopak platit státu.

Na včerejším Žofínském fóru to prohlásil náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček.

ministerst­vo spravedlno­sti podalo

žalobu s cílem zablokovat spojení telekomuni­kační společnost­i AT&T s mediální firmou Time Warner.

AT&T se loni dohodla, že převezme Time Warner za více než 85 miliard dolarů (přibližně 1,85 bilionu korun). Podle ministerst­va by transakce omezila hospodářsk­ou soutěž a poškodila spotřebite­le.

čínská internetov­á společnost

Tencent Holdings včera v tržní hodnotě překonala americkou firmu Facebook.

Stala se tak pátým nejhodnotn­ějším veřejně obchodovan­ým podnikem na světě, informoval­a agentura Reuters. Tencent je čínskou obdobou Twitteru a Facebooku. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia