Lidové noviny

Církev jistí budoucnost investicem­i

Koupě lesů, polí, ale i komerčních objektů mají římskokato­lické církvi zajistit stabilní příjem Příspěvky ze státní kasy zeštíhlují

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Hořčice podle tradiční receptury nebo kosmetické výrobky vyrábí v opatství Nový Dvůr přímo tamní mniši. Koupit se dají v klášteře, ale i na internetu. Opatství je příkladem přípravy finanční nezávislos­ti římských katolíků na státu, která je pro nejpočetně­jší českou církev největší výzvou do budoucnost­i.

Římskokato­lická církev včera zveřejnila výsledky hospodařen­í za loňský rok. V roce 2016 dokázala zvýšit výnosy o 11 procent na 1,4 miliardy korun. Zvládla hladce překonat snižování státního příspěvku na činnost církve a naopak portfolio investic rozšiřuje. Začátkem roku založila nemovitost­ní fond, ve kterém do budoucna vidí stabilní zdroj příjmů. Do fondu vložila prostředky většina diecézí. Detaily investic, které dosahují desítek milionů, ale církev odtajní až za rok. Mají směřovat do lesní a hospodářsk­é půdy, ale i do komerčních objektů.

Na vlastních nohou

Katolíci se musí v obchodněpr­ávním pojmu řádného hospodáře dobře zabydlet. Pomalu se totiž krátí čas, kdy jim státní kasa přiděluje pravidelný přísun v rámci restitucí. Součástí majetkovéh­o vypořádání státu s církví je mimo vracení majetku i pravidelný příspěvek na pastorační činnost. Ze státního rozpočtu sice loni dostali 848 milionů, to je ale o 44 milionů korun méně než v předchozím období. Příspěvek se každý rok o pět procent sníží a v roce 2030 klesne na nulu.

Do rozpočtu církve loni stát poslal v rámci restitucí splátku 1,3 miliardy korun za majetek, který katolíkům nelze vrátit. Dohromady jde o majetek za 59 miliard korun, které stát církvím nahrazuje v pravidelný­ch splátkách. Poslední z nich pošle v roce 2043. Jakmile vyschne i tento zdroj příjmů, budou muset církve ekonomicky stát na vlastních nohách.

Zaměstnání přitom katolická církev poskytuje více než dvanácti tisícům osob. Mezi ty patří učitelé, sociální pracovníci, lesníci i duchovní. Z pohledu průměrné mzdy českých zaměstnanc­ů vyplácí církev duchovním téměř o deset tisíc nižší platy. „Aktuál- ně zaměstnává­me zhruba 1700 duchovních s průměrnou mzdou 19 281 korun. Naší ambicí je dostat se za dvacetitis­ícovou hranici,“řekl na tiskové konferenci Tomáš Holub, plzeňský biskup a předseda ekonomicko-právní komise České biskupské konference.

Škola pro lesníky

Vedle vkládání prostředků do nemovitost­í církev investuje i do lidského kapitálu. Od září příštího roku začne výuka na Střední odborné škole svatého Jana Boska v Kroměříži. Tu zřizuje Arcibis- kupství olomoucké a středoškol­ákům nabídne studium v oborech lesní mechanizát­or, opravář lesnických strojů, zemědělec-farmář a zahradník.

Mimo ambice zlepšit stav učňovského školství má založení kroměřížsk­é školy i čistě pragmatick­é důvody. „Je to průkopnick­é v tom ohledu, že víme, že budeme mít v diecézních lesích pro studenty uplatnění. Takže i oni vstupují do studia s určitou jistotou,“vysvětlil Stanislav Přibyl, generální sekretář České biskupské konference. Církev si tak de facto může vychovat generaci budou- cích zaměstnanc­ů. Obhospodař­uje totiž více než 150 tisíc hektarů zemědělské a lesní půdy.

V rámci vlastních podnikatel­ských aktivit se daří i projektu Církevní turistika. Katolíci v něm nabízí ubytování v téměř padesáti církevních objektech. Například v Praze přímo na hradčanské­m Loretánské­m náměstí zaplatí poutník za přespání 400 korun a o stovku méně, když bude spát ve vlastním spacáku. Velké oblibě se projekt těší v brněnském biskupství. Tam ubytování hojně využívají poutníci po vinařských stezkách.

Oblast vlastních hospodářsk­ých aktivit je vedle finančních investic právě tou, která má v budoucnu generovat církvi výdělek. V roce 2016 takto do své budoucnost­i vložili přes jednu miliardu. Naděje na generování zisku se ale obracejí hlavně k finančním operacím. Církev v rámci růstového fondu investuje hlavně do cenných papírů. Fond, který spravuje ČSOB Asset Management, obhospodař­uje majetek ve výši téměř 800 miliard korun. Jeho výnos v loňském roce dosahoval solidních 6,8 procenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia