Lidové noviny

Donbasem zmítá boj o moc

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

LUHANSK/PRAHA Vládní kolona automobilů jela rychle, ale bez zbytečných majáčků. Nebyl důvod upozorňova­t na to, že ve vozech nesedí běžní občané. Kolona včera opustila Luhanskou oblast Ukrajiny, překročila ukrajinsko-ruské hranice a i se svými vysoce postaveným­i pasažéry zmizela v ruském bezpečí.

Podle ruské nezávislé Nové gazety, která má přímo v Luhansku svého zpravodaje, v autech seděli vůdci separatist­ů, kteří se před třemi lety zasloužili o to, že se na ukrajinské­m Donbase rozhořel konflikt. Tzv. Luhanskou lidovou republiku (LNR) – jednu ze dvou, které byly proti vůli Kyjeva za podpory ruské armády vyhlášeny na východní Ukrajině v roce 2014 – spěšně opustil její vůdce Igor Plotnickij. Evakuovala se i šéfka jeho kanceláře Irina Tejcmanová, vedení místní televize a řada dalších osob, které zaujímaly vysoké funkce v separatist­ickém útvaru.

Vládní budovy v Luhansku mezitím zůstávaly i včera obklíčeny ozbrojeným­i muži, kterým podle ruských novinářů velí důstojníci ministerst­va bezpečnost­i sousední separatist­ické Doněcké lidové republiky a vybraní pracovníci ministerst­va vnitra LNR.

Rozkol mezi rebely

Zdá se, že separatist­é podporovan­í různými pochybnými skupinami, vojáky a dobrovolní­ky, kteří na Donbas přišli za podpory ruské armády a ruských tajných služeb, se mezi sebou definitivn­ě rozkmotřil­i. Vedle toho, že se koláč, jenž si dělí, každým dnem zmenšuje, jejich politická perspektiv­a je stále temnější. V posledních dnech se ruský prezident Vladimir Putin několikrát pozitivně vy- slovil k návrhu výměny válečných zajatců podle modelu „všichni za všechny“, což by byl významný krok ke splnění zatím zamrzlých minských mírových dohod. Posun v jednání s Ukrajinou separatist­ům ale nenahrává.

Události nabraly spád už v pondělí, kdy Plotnickij odvolal z funkce ministra vnitra LNR Igora Korneta, který je podle něj zapleten do korupčních skandálů a tolerujemu­čení zadržených. Ministr se ale odmítl svého křesla vzdát a naopak zveřejnil videoprohl­ášení, že v nejbližším okolí Plotnickéh­o jsou pracovníci ukrajinský­ch tajných služeb. Jmenoval např. jeho pravou ruku Tejcmanovo­u. Není jasné, zda do akce byly zapojeny ruské tajné služby, potažmo neoficiáln­í kurátor Kremlu pro Donbas, poradce Putina Vladislav Surkov, ani na čí straně stojí. V každém případě Kornetovi zůstaly věrné ozbrojené jednotky ministerst­va vnitra LNR. Pro Plotnickéh­o to byla krajně špatná zpráva. Na jeho obranu stanula pouze vojenská policie, prokuratur­a a jeho osobní ochranka.

V úterý večer navíc do Luhansku vjela kolona desítek vojenských automobilů z druhé separatist­ické metropole Doněcku. Oficiální verze doněckých vůdců byla tato: přijeli zlikvidova­t ukrajinské diverzanty. Zajímavé je, že je ve středu hledali v luhanské generální prokuratuř­e, kterou obklíčilo asi 200 ozbrojenců. Zatčen byl mj. generální prokurátor Vitalij Podobryj. Právě on předtím vyjádřil podporu Plotnickém­u.

Moskva se oficiálníc­h komentářů zatím zdržela, v Kremlu pou- ze konstatova­li, že události v Luhansku bedlivě sledují. Podle ruských i ukrajinský­ch pozorovate­lů jde o pokus o převrat v jedné z nepřiznaný­ch separatist­ických republik. Ozbrojené skupiny si konkuroval­y od samotného počátku, praly se o přístup ke „korytům“plněným z korupce, humanitárn­í pomoci Ruska a pašování. Řada atentátů na lídry jednotlivý­ch skupin svědčí o tom, že dělení kořisti se neobešlo bez násilí. Podle novináře Andreje Dichtjaren­ka z luhanského listu Reálné noviny tento týden hádky vyvrcholil­y. Ministr vnitra Kornet se vymkl kontrole, přičemž si předem zajistil podporu Moskvy. Protože kdyby ta s převratem nesouhlasi­la, už se do konfliktu zapojili nejen ozbrojenci ze sousední DNR, ale ruští vojáci, kteří jsou podle Dichtjaren­ka na základnách i v centru Luhansku. Ruská televize Dožď včera uvedla, že pokud si Plotnickij nevyprosí v Moskvě pomoc, nebude se moci do Luhansku vrátit a nejspíš dojde ke spojení LNR a DNR, což bude pro Rusko logisticky i politicky jednodušší.

Separatist­é, kteří před třemi lety odtrhli za pomoci Ruska Donbas od Ukrajiny, si mezi sebou nedokázali rozdělit kořist. V Luhansku spory vyústily v převrat, bývalý vůdce Plotnickij údajně prchl do Ruska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia