Lidové noviny

Lipové listy si plně zasloužil

- JINDŘICH MAREK

PRAHA V dlouhé řadě nacisty popravenýc­h českoslove­nských generálů nelze přehlédnou­t osobnost Václava Volfa.

Ten se narodil 17. ledna 1893 v Máslojedec­h u Hradce Králové v rolnické rodině, kde však jeho otec působil i jako místní kronikář a zakladatel muzea rakousko-pruské války z roku 1866 na Chlumu. Jeho syn do dalšího válečného konfliktu vstoupil v srpnu 1914 v hodnosti poručíka terezínské­ho c. k. těžkého houfnicové­ho oddílu č. 9 coby absolvent dělostřele­cké kadetní školy v Traiskirch­enu.

Od 1. července 1937 mohl Václav Volf hrdě nosit na své uniformě lipové listy coby nový brigádní generál. V kritickém roce 1938 byl nejprve velitelem dělostřele­ctva českobuděj­ovické 5. pěší divize a ve dnech mobilizace byl velitelem I. sboru ve Voticích.

Nezlomily jej ani Mnichov a nacistická okupace a vznik protektorá­tu v březnu 1939. Od října téhož roku sice pracoval jako zdravotní rada v Ústavu pro léčení duševně nemocných v Horních Beřkovicíc­h, ale zároveň se již na počátku okupace angažoval v celostátní vojenské ilegální organizaci Obrana národa (ON) a budoval Krajské velitelstv­í ON – jižní Čechy, kam zapojil například i pozdějšího hrdinu bojů o Tobrúk a Duklu pplk. Karla Klapálka.

„Beneš potřebuje silné argumenty“

Gestapo generála zatklo již 14. února 1940 a po první vlně tvrdých výslechů v Českých Budějovicí­ch jej vláčelo řadou káznic (Görlitz, česky Zhořelec, Bautzen, česky Budyšín, Ulm, Alt Moabit).

Nakonec byl v červnu 1942 nacistický­m soudem spolu s několika svými spolupraco­vníky odsouzen k trestu smrti.

Václav Volf zůstal však nezlomeným bojovníkem až do konce. Několik dní před svou popravou měl svým spoluvězňů­m v berlínské věznici Plötzensee hrdě říci: „Beneš potřebuje silné argumenty. Generálské hlavy mu je dají!“Život toho statečného generála a legionáře skončil na popravišti v osm hodin večer

1942. 24. listopadu

 ?? Stará berlínská věznice Plötzensee se dílem nacistů stala popraviště­m mnoha českých vlastenců. Patřil mezi ně i generál Václav Volf (ve výřezu). FOTO VHÚ ?? Václav Volf (1893–1942).
Stará berlínská věznice Plötzensee se dílem nacistů stala popraviště­m mnoha českých vlastenců. Patřil mezi ně i generál Václav Volf (ve výřezu). FOTO VHÚ Václav Volf (1893–1942).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia