Lidové noviny

Okamura je v čele sněmovny. Fiala zatím ne

- TOMÁŠ TOMÁNEK ELIŠKA NOVÁ

PRAHA „Ve sněmovně dnes začalo představen­í Pána prstenů,“napsal včera na svůj Twitter první místopředs­eda lidovců Marian Jurečka a připojil slavný filmový plakát v čele s Frodem Pytlíkem. Mluvilo se o hodně věcech. Hlavně však o „líbání prstenu“. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a politici ODS tak nelibě reagovali na skutečnost, že místopředs­edou dolní komory nebyl zvolen šéf občanských demokratů Petr Fiala.

V pátek se ve sněmovně rozjelo druhé kolo mocenského přeta- hování. Ačkoliv vítězné hnutí ANO avizovalo, že vedení bude zastoupeno poměrně, pro Fialu se dostatečná podpora nenašla. Hnutí Andreje Babiše tak na občanské demokraty udělalo nevyřčené „tytyty“. Byť je ještě ve středu zvalo k sobě do koalice, muselo to být z velké části i ANO, které Fialu do čela sněmovny zablokoval­o.

Frakce čtyř opozičních stran sdružená v Demokratic­kém bloku už od středy kritizuje neoficiáln­í koalici ANO, SPD a komunistů, díky jejichž hlasům už se podařilo prohlasova­t jak předsedu sněmovny Radka Vondráčka z ANO, tak předseduma­ndátového a imunitního výboru, jimž se stal komunista Stanislav Grospič. Včera se k nim přidala i ČSSD, která začala mluvit o „ďábelské koalici“. ANO se tak zatím jen snaží přitlačit ostatní ke zdi – zatímco všichni s ním spolupráci odmítají, na volbě vedení sněmovny ukazuje, žemámožnos­ti i bez nich. Byť ani SPD, ani KSČM podporu pro jeho menšinovou vládu zatím nedeklarov­aly.

Kandidát ODS, o jejíž spolupráci stojí Babiš nejvíc, byl jediným, kdo včera při volbě místopředs­edů neuspěl. Jména zbylých čtyř reprezenta­ntů už jasná jsou. Stali se jimi sociální demokrat Jan Hamáček, pirát Vojtěch Pikal, komunistic­ký předák Vojtěch Filip a lídr SPD Tomio Okamura.

„Ukazuje se tady jen demonstrac­e síly,“rozčiloval se včera předseda klubu Starostů Jan Farský i ostatní zástupci Demokratic­kého bloku. Fiala dostal v druhém kole 85 hlasů. Stejný počet je poslanců

Předseda Poslanecké sněmovny, kterým se stal Radek Vondráček (ANO), pobírá plat 190 700 korun.

Vyšší plat než „běžní poslanci“mají také místopředs­edové dolní komory, činí 135 500 korun. Zvoleni zatím byli čtyři z pěti – Vojtěch Pikal (Piráti), Tomio Okamura (SPD), Vojtěch Filip (KSČM) a Jan Hamáček (ČSSD). Demokratic­kého bloku spolu s Piráty a členy ČSSD. Předseda poslanecké­ho klubu ODS Zbyněk Stanjura z toho vyvozoval, že za Fialovým nezvolením jednoznačn­ě stojí společný postup ANO právě s komunisty a SPD. „Čísla jsou zcela jasná. Je nás tady 200, 115 tvoří hlasovací většina v Poslanecké sněmovně, to je ANO, SPD, KSČM, 200 bez 115 je 85,“uvedl.

Jenže jeho počty tak úplně nesedí. Minimálně dva komunisté se totiž přiznali, že v tajné volbě pro Fialu hlasovali. Jedním z nich je

Předseda a místopředs­edové sněmovny mají také nárok na dvě služební auta, z nichž jedno s řidičem a druhé bez.

Šéfové výborů mají plat 100 tisíc korun a rovněž mají nárok na dvě služební auta. šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik, dalším je místopředs­eda strany Jiří Dolejš. Ten navíc uvedl, že jeho partaj poměrné zastoupení ve vedení sněmovny podporuje.

„Před druhým hlasováním o obsazení postumísto­předsedy asi vydáme doporučení našemu klubu, aby pana Fialu podpořil. Myslím, že příště už bude zvolen,“řekl LN Dolejš. A v podobném duchu se vyjádřil také předseda poslanecké frakce ANO Jaroslav Faltýnek. „Budu apelovat na svoje kolegy na klubu, abychom do této pozice podpořili Petra Fialu,“prohlásil.

Vláda podá demisi

Ustavující schůze sněmovny včera skončila. Tím se otevřela cesta pro ukončení činnosti dosluhujíc­í vlády. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se tak stane na nejbližším zasedání, které by mělo být příští středu.

Cesta k novému kabinetu však pravděpodo­bně bude ještě velmi dlouhá. Prezident Miloš Zeman již ohlásil, že předsedu vítězného hnutí ANO Andreje Babiše jmenuje premiérem okolo 6. prosince, kolem 15. prosince pak jmenuje i jeho chystanou menšinovou vládu.

Obecně se však předpoklád­á, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš pro svůj vládní projekt nenajde dostatečno­u podporu. Pokud sněmovna nedá novému kabinetu důvěru, bude šéf ANO skládat vládu jinou. Také druhý pokus mu Zeman dopředu přislíbil.

Poslanecké­ho mandátu se včera vzdali středočesk­á hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a liberecký hejtman Martin Půta (STAN).

Poslancem již není ani patrně nejzábavně­jší figurka letošních voleb. Továrník Jiří Hlavatý (ANO) se v nich dostal do sněmovny, přičemž mu zanikl senátní mandát. Hlavatý o tomto důsledku svého zvolení údajně dopředu nevěděl. „Nepovažuji to za demokratic­ké a vracíme se zpátky do totality,“reagoval. V doplňovací­ch volbách opět kandiduje do Senátu. Komentář čtěte na straně 10

„Kvůli funkcím nebude ODS nikomu líbat prsten,“protestova­li včera členové strany kvůli volbě místopředs­edů sněmovny. Z pěti kandidátů neprošel jen jediný. Petr Fiala. Příští týden jej čeká druhá šance.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia