Lidové noviny

Zeman uctil památku „Běločechů“

- BLAHOSLAV HRUŠKA JEKATĚRINB­URG

Prezident Miloš Zeman na závěr své pětidenní návštěvy Ruska včera v uralském Jekatěrinb­urgu uctil památku čtyř stovek českoslove­nských legionářů, kteří veměstě a jeho okolí padli v letech 1918–19 v bojích s Rudou armádou.

Krátká návštěva Michajlovs­kého hřbitova přitom proběhla v tichosti a bez přítomnost­i ruských regionální­ch politiků. Zatímco v Česku se legionáři těší velké úctě, v Rusku je jejich odkaz sporný. Část ruské veřejnosti označuje vojáky bojující s protibolše­vic- kými oddíly bělogvardě­jců za „Běločechy“a považuje je za strůjce občanské války.

Ostatně i černý náhrobek v Jekatěrinb­urgu byl vystavěn až roku 2008. A to kompletně v české režii. Ruská strana se na památníku nijak nepodílela, ačkoliv již sedm let existuje mezivládní smlouva o péči o hroby, Rusko se o pamětní místo na Michajlovs­kém hřbitově nijak nestará.

V povolžské Samaře, kde začala anabáze českoslove­nských legií, tamní úřady dokonce brání vybudování památníku. Ruský velvyslane­c v Praze Alexandr Zmejevskij ČTK nicméně řekl, že samarský problém by užměl být vyřešen.

Zeman také připomněl roli legionářů v ruských dějinách. „Čtrnáct dnů chybělo do osvobození carské rodiny v Jekatěrinb­urgu. Kdyby se to stalo, dost možná by dějiny pokračoval­y jinak. Ale všichni asi znáte přísloví, že historie nezná žádná kdyby,“řekl prezident.

Ještě před návštěvou památníku Zeman zahájil podnikatel­ské fórum, během nějž byla popsána řada připravený­ch smluv. Kontrakty si zajistit Zetor, dvě české firmy – Pragoimex a Zimatechni­k – budou spolupraco­vat na rekonstruk­ci tramvají T3, které brázdí hned několik ruských měst.

Prezident zakončil ruské turné u hrobu legionářů, které považuje část Rusů za válečné štváče.

„Chtěl bych u vás učit“

Před odletem do Prahy Zeman převzal ještě čestný doktorát Uralské federální univerzity, kde studuje bohemistik­u padesát posluchačů. Titul prezidento­vi udělila Vysoká škola ekonomiky a management­u. „Doufám, že jako čestný doktor budu někdy na vaší univerzitě vyučovat,“řekl Zeman ve své děkovné řeči.

 ?? Českoslove­nských legionářů FOTO TWITTER JIŘÍHO OVČÁČKA ?? Prezident u památníku
Českoslove­nských legionářů FOTO TWITTER JIŘÍHO OVČÁČKA Prezident u památníku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia