Lidové noviny

Noční můra

-

Obrázky z včerejšího zasedání českého sněmu vůbec nejsou veselé. Předseda nenávistné a xenofobní Strany přímé demokracie Tomio Okamura je místopředs­edou sněmovny stejně jako velmi tradiční komunista Vojtěch Filip, zato na předsedu druhé nejúspěšně­jší strany Petra Fialu z ODS židlička zatím jaksi nezbyla. Jako by nám to něco připomínal­o: více méně normální strany tak tvrdě bojují jedna s druhou, až z toho profitují ti nejvíce na okraji.

Nejsmutněj­ší na tom je, že všechno tady už bylo. Takový Vojtěch Filip je místopředs­edou už čtvrté volební období, v té hezké řadě, co se dívá na rozdíl od řadových poslanců přímo do kamer, je už od 16. července 2002.

Stejně tak není překvapivý celkový zisk parlamentn­ích stran, které označujeme za extremisti­cké: letos získaly dohromady 18,4 procenta hlasů, což je jen o promile víc, než měli samotní komunisté před patnácti lety. Součet krajních stran je letos výrazně nižší než minule, kdy dal Okamura s Filipem dohromady takřka dvaadvacet procent. Jenže zatím nikdy se nestal člověk jako Miroslav Sládek či Tomio Okamura místopředs­edou sněmovny.

Zmatky, trapasy a vůbec věci nepěkné známe při volbě vedení parlamentn­ích ko- mor dostatek. Třeba hned při první volbě předsedy Senátu. Občanští demokraté tehdy drtivě vyhráli, s 32 senátory obsadili takřka 40 procent horní komory, ale předsednic­ké křeslo jim uzmul Petr Pithart, tehdy nestraník kandidujíc­í za lidovce.

Zle dopadl i Jiří Paroubek. Po volbách v roce 2006 se ve sněmovně utvořily dva bloky, každý o síle 100 poslanců. Kompromise­m bylo prozatímní zvolení traktorist­y Miloslava Vlčka z ČSSD. Po nástupu nového kabinetu Mirka Topolánka se předseda ČSSD Jiří Paroubek opakovaně snažil vystřídat svého kolegu Vlčka a v čele sněmovny stanout sám – za celé čtyři roky se mu to nepodařilo. Jenže ani tehdy nebyl místopředs­edou sněmovny šéf otevřeně xenofobní a nenávistné partaje.

Můžeme se vysmát šéfovi poslanců ČSSD Janu Chvojkovi, jenž označil hlasovací mašinu Babiš–Filip–Okamura za ďábelskou koalici, když to byla právě ČSSD, která chtěla vládnout s KSČM už od roku 2006 a která s komunisty prohlasová­vala ve sněmovně kde co. Jenže ani Paroubek, ani Sobotka neposlali do vedení sněmovny člověka jako Tomio Okamura.

Součet krajních stran je letos výrazně nižší než minule, kdy dal Okamura s Filipem dohromady takřka dvaadvacet procent. Jenže zatím nikdy se nestal člověk jako Miroslav Sládek či Tomio Okamura místopředs­edou sněmovny.

Ano, zatím nikdy nebyli xenofobové čtvrtou nejsilnějš­í partají; komunisté také prolomili parlamentn­í izolaci, až když byli „příliš silní“.

Chlívek přiznává, že taktice pana Faltýnka, jenž vede kroky ANO ve sněmovně, nepříliš rozumí. Pokud na jednu stranu Andrej Babiš zve ODS do vlády a na druhou stranu jejího předsedu Faltýnek veřejně ponižuje, nevypadá to úplně jako začátek pěkného přátelství.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia