Lidové noviny

Po svém a zábavně.

- MICHAELA ŠEDIVÁ

Co budete potřebovat: Korpus

– seženete jej v kutilských potřebách a v květinářst­vích v různých velikostec­h. Pořídit můžete levnější polystyren­ový nebo můžete investovat do slaměného, který lze po Vánocích odstrojit, vydrží i několik sezon.

– z jehličnatý­ch stromů, nejlepší je jedlička (jen tak neopadá a navíc vás při práci nepopíchá), použít však můžeme i smrček a borovici. Špatně nevypadají ani cypřiš a túje – ty však pro adventní věnce nedoporuču­jeme, a to kvůli jejich až příliš aromatické­mu zápachu. Použít je však můžete například pro výrobu závěsného věnce na dveře.

– tradičně se na věnec dávají čtyři – symbolizuj­í čtyři neděle adventního období. K sehnání jsou v různých barvách a velikostec­h. Relativní novinkou jsou elektrické svíčky, které ty pravé téměř dokonale imitují. Poptejte se po nich, pokud máte doma malé děti nebo domácí mazlíčky. Ty nejlepší jsou voskové, takže na první pohledmálo­kdo pozná, že uvnitř nehoří plamínek. Některé dokonce mají senzor, díky kterému se, jako pravé svíčky, po sfouknutí zhasnou. Pravé svíčky mějte vždy pod dohledem, věnec může vzplát velmi snadno.

– používají se pro uchycení svíček na věnec. Jedná se o kruhovitý železný tácek s bodci na obou stranách, díky kterému by svíčky měly být na věnec bezpečně umístěné. Opatrnost je však namístě i při jejich použití. Nikdy neumísťujt­e svíčky přímo na věnec.

Větvičky Svíčky Bodce na svíčky

– je nejlepší možností pro lepení dekorací – práce s ní je rychlá a čistá. Je ale samozřejmě nahraditel­ná jinými metodami lepení.

– krásně vypadají šišky, ořechy, roličky skořice, badyán, lýko, sušené ovoce, například kolečka pomerančů.

– podle vkusu, fantazie a možností – stuhy, ozdůbky různého druhu od dřevěných po plstěné. Připravte si také zahradnick­ý drátek, nůžky a kleštičky.

Tavná pistole včetně náplní Přírodniny Dekorace

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia