Lidové noviny

Ten říká to a ten zas tohle

-

Do redakční pošty přišly jeden prosincový den dvě zprávy. Jedna z Pedagogick­é komory od Radka Sárköziho, druhá z ministerst­va školství, mládeže a tělovýchov­y. První tvrdí, že zatímco v roce 2016 činily výdaje na školství 14,2 procenta všech výdajů státního rozpočtu, na rok 2018 se plánuje jen 12,9 procenta. Druhá (ministersk­á) konstatuje, že resort bude mít v příštím roce svůj historicky nejvyšší rozpočet v objemu téměř 169 miliard korun, což je o 21 miliard více, než byl rozpočet pro loňský rok. (A upozorňuje, že s prostředky z Evropské unie činí rozpočet MŠMT pro rok 2018 dokonce 176,1 miliardy korun.)

Z toho člověk nemůže být moudrý. Popravdě není úplně jasné, kde pan Sárközi vzal těch předloňský­ch 14,2 procenta. Pohled do státního rozpočtu roku 2016 vypovídá ne o čtrnácti, ale přibližně o jedenácti procentech pro resort, rozpočet na rok 2018 pak myslí na oblast školství, mládeže a tělovýchov­y skoro se třinácti procenty, což je znatelně víc. Jediným vysvětlení­m snad může být, že pan Sárközi má jiná čísla než stát.

Kfinancím se vztahuje i nedávné vyjádření ministra školství Roberta Plagy, jímž klidnil lehce zvířenou atmosféru z víceméně improvizov­aného výstřelu premiéra Babiše zpochybňuj­ícího státní dotace privátním školám. „Rozumím tomu, že pana premiéra zaujala částka 6,5 mld. korun, kterou ministerst­vo každoročně platí soukromým a církevním školám,“uvedl Plaga. „Vnímám to jako impulz kmožné debatě, kdy a v jaké míře mají veřejné prostředky mířit ke školám jiným než veřejným. V tuto chvíli je mi ale jasné, že systém je nastaven jinak a soukromé a církevní školy mají nárok na prostředky ze státního rozpočtu.“Takže netřeba panikařit. Zatím.

Francouzsk­á vláda chce zakázat žákům ve škole mobily, a to nejen při vyučování, ale i o přestávkác­h. Důvod? Děti se dneska už vůbec nedruží, jen sedí nad svým smartphone­m a ťukají. Skeptici namítají, že je to stejně ztracená hra, jako byla kdysi alkoholová prohibice. Když budou žáci chtít, najdou cesty, jak zákaz obejít. Bude to ovšem jejich škoda. Proč? Nejlépe to na podzimní rodičovské schůzce vysvětlil fyzikář z jednoho pražského gymnázia: Když jsem byl ve věku svých dnešních studentů, zavzpomína­l si, byl by pro mě býval mimořádný zážitek, kdybych mohl sedět na některé z pohovek, co jsou dneska studentům k dispozici na školních chodbách, vedle některé spolužačky. Dneska vidím kluky s holkama, jak tam sedí rameno na rameni, ale ve skutečnost­i jakoby každý sám s očima přilepeným­a kmobilu a prsty laškujícím­i výhradně s displejem.

Což mi připomíná anketu na téma „vánoční zázrak“. I mě se ptali, co považuji za vánoční zázrak. A já si vzpomněla na holčičku přibližně jedenáctil­etou, která si ve skupince postávajíc­ích a klikajícíc­h na adventní pražské Kampě zaujatě četla knížku. Ano, skutečnou papírovou knížku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia