Lidové noviny

Mágové v pozadí

Za kandidáty stojí celé finanční skupiny i zbrojařské lobby

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Jedním z ústředních témat prezidents­ké kampaně v roce 2013 byla vazba Miloše Zemana na kontroverz­ního lobbistu a obchodníka Miroslava Šloufa. V letošní kampani se však o vztahu politiků a zákulisníc­h hráčů příliš nemluví.

Ve skutečnost­i jsou to však právě celé týmy analytiků, manažerů, expertů a rádců, které připravují kandidátům strategii jejich kampaně. Určují témata jejich projevů, vybrali jim regiony, ve kterých se prezidentš­tí aspiranti setkávali s občany, radí jim, jakým způsobem se prezentova­t na televizníc­h obrazovkác­h či v novinách.

S politicky nejprotřel­ejším a nejzkušeně­jším sborem vytáhl do boje Mirek Topolánek, který se může opřít o bývalého europoslan­ce Edvarda Kožušníka či jednoho z autorů úspěšné sněmovní kampaně Pirátů Jakuba Horáka. Kožušník uvedl, že jejich tým je pružný a dokáže pracovat v menším počtu.

Na zkušenost s prezidents­kým zápolením vsadil i Pavel Fischer, jemuž kampaň diriguje režisér Jakub Hussar. Ten v roce 2013 dokázal s kandidátem Vladimírem Franzem skončit na pátém místě.

Otázkou zůstává, kdo všechno se podílí na kampani Miloše Zemana. Jeho tým včera přiznal, že za billboardy, letáky či inzerci utratil 17 milionů korun. Necelými 450 tisíci korunami přispěl i vlivný lobbista a podnikatel Tomáš Hrdlička, který má blízko k Zemanovým klíčovým spolupraco­vníkům Vratislavu Mynářovi a Martinu Nejedlému. Právě oni tvoří strategick­ý opěrný tým Zemanovy prezidents­ké obhajoby.

Podle podnikatel­e a politickéh­o hybatele Romana Jurečka se situace v oblasti zákulisníc­h hráčů od minulých prezidents­kých voleb změnila. Dnes dle něho za kandidáty nestojí jedinci typu Šloufa, ale celé finanční skupiny typu J&T nebo zbrojařské lobby podnikatel­e Jaroslava Strnada.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia