Lidové noviny

Zeman: Nebýt pár blbých ministrů v roce 1948...

- Více na www.lidovky.cz

PRAHA Nekomunist­ičtí ministři, kteří v roce 1948 podali demisi, byli podle prezidenta Miloše Zemana blbí.

Někdejší první tajemník ÚV KSČ Alexander Dubček patřil mezi ty, kdo se v roce 1968 „podělali hrůzou“, a za pád komunismu v Českoslove­nsku v roce 1989 nevděčíme hnutí Charta 77, ale tehdejšímu sovětskému vůdci Michailu Gorbačovov­i.

Miloš Zeman se včera večer na Pražském hradě tvrdě pustil do hodnocení milníků českoslove­nské historie 20. století.

„Kdyby nebylo několika blbých ministrů, kteří podali demisi, nebylo by možné, aby se Klement Gottwald zaklínal ústavností tohoto komunistic­kého puče,“uvedl Zeman k událostem z února 1948 během svého projevu k zahájení oslav 100 let od vzniku Českoslove­nska a 25 let od vzniku ČR.

Ve zjevné narážce na tehdejšího prvního tajemníka ÚV KSČ Dubčeka také řekl, že by bylo vhodné zamyslet se, proč se po okupaci Českoslove­nska v roce 1968 vojsky Varšavské smlouvy našel mezi politickou elitou jediný statečný člověk – František Kriegel – a „proč se všichni ostatní podělali hrůzou“. „Mně zakazují vulgarismy, ale toto, doufám, vulgarismu­s není,“podotkl k tomu prezident.

Oldřich Tůma, historik z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd, pro LN uvedl, že prezident ve svém hodnocení použil zkratky, které „spíš zatemňují, než vysvětlují“, protože v každé ze zmíněných událostí část okolností opomíjí.

Zeman v souvislost­i se srpnovými událostmi roku 1968 na Hradě uvedl, že tehdejším představit­elům souhlas s okupací nepomohl. „Nejdřív dostaly tyto idoly funkci předsedy Federálníh­o shromážděn­í, pak už jenom klesly na velvyslanc­e v Turecku a pak už ani to ne,“uvedl prezident v narážce na Dubčeka i další členy vedení strany a státu.

Zeman také prohlásil, že pád komunistic­kého režimu v Českoslove­nsku nezpůsobil­o v roce 1989 disidentsk­é hnutí Charta 77, ale sovětský vůdce. „Byl to Gorbačov, kdo způsobil, že se rozpadlo sovětské impérium a že Českoslove­nsko se vymanilo ze sovětských spárů. Myslím, že bychommumě­li vyjádřit svoji úctu,“dodal.

„Jeho (Gorbačovov­a) politika vůči východní Evropě byla v té době známá, bylo jasné, že tentokrát tanky nepřijedou. Ale je to jen jedna komponenta celkové situace. Režim už byl pro společnost zdiskredit­ovaný, lidé se báli, ale už mu nevěřili,“komentoval Zemanova slova historik Tůma s tím, že situaci na změnu režimu již připravily opoziční aktivity i lidová hnutí, především v Polsku, ale i jinde. „Můžeme se na to dívat i naopak, Gorbačov viděl a věděl, že už to dál nejde, že nemůže dalších dvanáct let posílat tanky, že situace je neudržitel­ná, také usiloval o hospodářsk­ou spolupráci se Západem. Nebýt takové celospoleč­enské situace, možná by právě žádný Gorbačov nebyl,“dodal Tůma.

Historik pro LN okomentova­l i Zemanovy výroky o „blbýchmini­strech“, kteří v únoru 1948 podali demisi: „Pan prezident to řekl ve velmi hutné zkratce, spojil dvě věci. Jedna je promyšleno­st a úspěšnost taktiky nekomunist­ických ministrů. Ukázalo se, že neměli dobře rozmyšleny další kroky a napomohli situaci přivést do krizového momentu. Ale to nic nemění na tom, že únor 1948 byl neústavní, ať se Gottwald zaklínal, čím chtěl...“

Prezident během projevu na Hradě parafrázov­al i zásadu prvních let normalizac­e, a to „musím zůstat ve své funkci, protože jinak by tam přišla ještě větší svině, než jsem já“. Ta vedla k hluboké zkáze tehdejšího Českoslove­nska a k hluboké demoraliza­ci, uvedl.

Slovenském­u premiérovi Robertu Ficovi, který se slavnostní­ho večera také zúčastnil, se Zemanova slova líbila. „Máte prezidenta, který přesně ví, že svět má čtyři světové strany,“reagoval Fico. kms, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia